Καταγράφηκαν 118 κρούσματα της γρίπης Α παγκύπριαΜεταξύ αυτών τα έξι είναι σοβαρά και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

 

Στα 118 ανήλθαν μέχρι τώρα τα περιστατικά γρίπης Α, μεταξύ των οποίων έξι σοβαρά. Σύμφωνα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες, τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Λεμεσού δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι στην περσινή περίοδο και αφορούσαν κυρίως παιδιά 5-15 χρονών με ήπια σχετικά κλινική εικόνα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα και στις υπόλοιπες επαρχίες, τόσο σε παιδιά όλων των ηλικιών όσο και σε ενήλικες.
Μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου 2020 καταγράφηκαν έξι σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα πέντε ιάθηκαν και έλαβαν εξιτήριο ή νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους για αποθεραπεία, ενώ το ένα νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Οι ηλικίες των περιστατικών αυτών αφορούσαν από 13 μέχρι 80 (13 ετών, 17 ετών, 53 ετών, 68 ετών, 71 ετών και 80 ετών).
Από τα 483 δείγματα που εστάλησαν μέχρι σήμερα στο Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τα 118 ήταν θετικά για γρίπη Α (ποσοστό 24,4%) και τα τέσσερα θετικά για γρίπη Β (ποσοστό 0.8%). Αναμένεται από το Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης ο προσδιορισμός του υποτύπου του ιού γρίπης Α, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται να κυκλοφορούν κυρίως ο H3N2 (ποσοστό 60%) και ακολουθεί με μικρότερο ποσοστό ο H1N1. Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω υπότυποι, καθώς και οι δύο υπότυποι του ιού γρίπης τύπου Β, περιλαμβάνονται στα εμβόλια γρίπης που κυκλοφορούν στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται εξάλλου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαραίτητα μέτρα προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. Επιπλέον, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καλούν το κοινό όπως λαμβάνει τα κάτωθι μέτρα υγιεινής που αποσκοπούν στη μείωση της μετάδοσης της γρίπης:

• Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε και εργαζόμαστε.

• Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χωρίς επαρκή αερισμό.

• Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντιλάκι, το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπό του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

• Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.

• Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

• Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού ιατρού του.

• Υγιεινή διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.