Καταγράφουν ξανά ανάγκες για νοσηλευτές – Σήμερα νέα συνάντηση ΟΚΥπΥ – ΝοσηλευτώνΝέα συνάντηση θα πραγματοποιήσουν στις 9 το πρωί ο ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες των νοσηλευτών ώστε να καταγραφούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν και να συζητηθούν οι τρόποι κάλυψής τους.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος. Όπως είπε, σήμερα θα γίνει καταγραφή των άμεσων αναγκών που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και πόσοι νοσηλευτές υπολείπονται από τους θαλάμους.

Ο κ. Πετέλης ανέφερε ότι ο ΟΚΥΠΥ δεσμεύτηκε να τους πει με ποιο τρόπο θα καλύψει αυτές τις ανάγκες και πως θα δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες. Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν την σημερινή συνάντηση για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι εφόσον δεν έρθει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και δεν καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, τότε δεν θα ανοίξει οποιαδήποτε κλίνη ή τμήμα.

Σημείωσε επίσης ότι οι νοσηλευτές θα προβούν σε δραστικά μέτρα αν ο ΟΚΥπΥ δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Επίσης, ο κ. Πετέλης σημείωσε ότι της χθεσινής συνάντησης προήδρευσε ο Υπουργός Υγείας ο οποίος έθεσε επί τάπητος προτάσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Χθες οι συντεχνίες των νοσηλευτών συναντήθηκαν με το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής» διαβεβαίωσε τους νοσηλευτές ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα αφορά την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και συνεπώς θα κατατεθεί. Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να γίνει πρόσληψη 350 νοσηλευτών/τριών την ίδια περίοδο αφού είναι μια διαδικασία σταδιακή. Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όμως τα όποια προβλήματα θα γίνει αγορά υπηρεσιών από νοσηλευτικό προσωπικό. Στο τραπέζι παραμένουν τα μέτρα από πλευράς νοσηλευτών σε περίπτωση που σήμερα δεν ικανοποιηθούν.

Ο Θεόδωρος Πετέλης, σημείωσε ότι η υποστελέχωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το εργασιακό περιβάλλον, όπου οι αναλογίες μεταξύ νοσηλευτών και ασθενών δεν είναι οι επιτρεπτές, δεν είναι αυτές που θα πρέπει να είναι. Εργαζόμαστε, ανέφερε, σε ένα μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον τόσο για εμάς όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς.

«Αν σκεφτείτε ότι σε θαλάμους στους οποίους υπάρχουν 24 ασθενείς σε νυκτερινή 12ωρη βάρδια, υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές, αντιλαμβάνεστε τον μεγάλο φόρτο εργασίας που πέφτει στους ώμους αυτών των εργαζομένων, καθώς επίσης και τη μεγάλη επαγγελματική εξουθένωση με τα αποτελέσματα της πιθανότητας λαθών και παραλείψεων που μπορεί να βγουν και μοιραία για τους νοσηλευτές, αλλά και τους ασθενείς. Βρισκόμαστε σήμερα και στη β’ φάση του ΓεΣΥ και τίποτα δεν έγινε», είπε.

Πρόσθεσε ότι η υποστελέχωση έχει αντίκτυπο και στις καλοκαιρινές άδειες, που εκ των πραγμάτων οι νοσηλευτές δεν είναι σε θέση να πάρουν.

«Κάποια τμήματα αδυνατούν να πάρουν την εβδομαδιαία ημέρα ανάπαυσης. Πόσω μάλλον να μιλάμε για τις καλοκαιρινές άδειες. Όπως έχει φανεί από τις ενημερώσεις που έχουμε, σε πάρα πολλά τμήματα οι νοσηλευτές δεν θα μπορέσουν να πάρουν τις καλοκαιρινές άδειες, τις οποίες έχουν για τρεις εβδομάδες και σε κάποιους θαλάμους μπορεί να μην πάρουν ούτε μια εβδομάδα», είπε.

Αυτά τα πράγματα, συνέχισε ο κ. Πετέλης, ο εργοδότης μας έπρεπε να τα είχε ήδη επιλύσει.

Ωστόσο χθες με δημόσιες τοποθετήσεις του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε αναφέρει πως «δεν υπάρχει θέμα υποστελέχωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Μπορεί να είναι θέμα καλύτερης οργάνωσης».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει η πρόθεση να γίνουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. υπουργός είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα του ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας έχει μεριμνήσει για συμπερίληψη σχετικής πρόνοιας στον Προϋπολογισμό και εναπόκειται πλέον στον Οργανισμό να προχωρήσει σε προσλήψεις εάν κρίνει ότι πρέπει.

Η αγορά υπηρεσιών είναι η μόνη άμεση ενίσχυση και ενδεδειγμένη λύση που μπορεί να γίνει τη δεδομένη στιγμή ανέφερε ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ. Ο Πρόδρομος Αργυρίδης είπε ότι αυτή η πρόταση τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι σήμερα θα κωδικοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες στα τμήματα. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα ο διάλογος και ενδεχομένως να υπάρξει νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη. Όπως είπε, η σημερινή συζήτηση θα είναι τεχνοκρατικής φύσεως. Ο Πρόδρομος Αργυρίδης σημείωσε ότι δε μπορούν να λειτουργήσουν νέα τμήματα αν δεν έρθει νέο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: Διάλογος/Χαραυγή