Κατακόρυφη πτώση ασθενών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ

Δεν βλέπει πρόοδο ενόψει πλήρους αυτονόμησής τους ο Γενικός Ελεγκτής

 

Η μέχρι σήμερα λειτουργία του ΟΚΥπΥ χαρακτηρίζεται από σοβαρά κενά και αδυναμίες, όσον αφορά τη χρηματοοικονομική διαχείριση και την εταιρική διακυβέρνηση και δεν έχουν ληφθεί τα δέοντα μέτρα για να επιτευχθεί πρόοδος αναφορικά με την αυτονόμηση του Οργανισμού, η οποία, βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1.6.2024, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής στην Έκθεσή του. Αναφορά γίνεται και στο ότι οι ασθενείς στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων, ενώ αντίθετα οι δαπάνες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, κυρίως λόγω συνεχούς αύξησης του κόστους μισθοδοσίας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι εσωτερικοί ασθενείς στο σύνολό τους το 2021 έφθασαν τις 77.819 καταγράφοντας μείωση 19%. Σε σχέση με το 2018 η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Νοσοκομείο Λάρνακας όπου υπήρξε μείωση του 66% και στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς με μείωση 67%, αντίθετα αύξηση 33% καταγράφεται στους εσωτερικούς ασθενείς του Μακάρειου. Ενώ οι εξωτερικοί ασθενείς μειώθηκαν κατά 44%, αφού το 2021 καταγράφονται 1.023.158 σε σχέση με 1.812.356 το 2018.

Σε ό,τι αφορά την απόκλιση των εσόδων για το 2020 ήταν 64%, ενώ για το 2021 22,3%.

Ο Γενικός Ελεγκτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού εκτιμά ότι προδιαγράφεται ως δεδομένη η αστοχία του ΟΚΥπΥ να ισοσκελίσει τους Προϋπολογισμούς του μετά το 2024, όπως οφείλει με βάση το Νόμο.

Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι οι κύριοι λόγοι μεταξύ άλλων στους οποίους οφείλονται αυτές οι αποκλίσεις, είναι: Ο αντίκτυπος της πανδημίας που ξεκίνησε από το 2020, με σημαντική απώλεια ασθενών και εσόδων, αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα νοσηλευτήρια παρέμεναν κλειστά στο ευρύ κοινό ή είχαν περιορίσει σημαντικά τις κλίνες και τη δραστηριότητά τους. Ο αντίκτυπος του ΓεΣΥ και κυρίως η απρόσμενη φυγή ιατρών, παρασύροντας μαζί τους και μεγάλη μερίδα των ασθενών τους, η οποία επηρέασε σημαντικά τα έσοδα του Οργανισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Ο αντίκτυπος του ΓεΣΥ και κυρίως της μετάβασης σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου ο ασθενής έχει το δικαίωμα επιλογής θεράποντος ιατρού και νοσηλευτηρίου που θα νοσηλευτεί, με φυσικό επακόλουθο τη μείωση των ασθενών που επισκέπτονταν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

 

ΟΚΥπΥ: Αξιοποιούμε τις συστάσεις
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τονίζει πως τόσο η Έκθεση, όσο και οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι απόλυτα σεβαστές και βοηθητικές.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι όλα τα σημεία που θέτει ο Γενικός Ελεγκτής έχουν μελετηθεί και θα αξιοποιηθούν, εκεί και όπου απαιτείται. Ενώ έχει ήδη εκπονήσει Επιχειρησιακό Σχέδιο, με τη βοήθεια αναγνωρισμένου εξωτερικού οίκου και βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy