Κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank – Καθησυχάζουν Σολτς και ΕΕ

Ισχυρές πιέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και ιδίως στην Deutsche Bank, προκαλεί η έντονη ανησυχία που υπάρχει στον κλάδο των τραπεζών, μετά το «ντόμινο» των εξελίξεων που ξεκίνησε με την Silicon Valley Bank και έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας άλλες δύο αμερικανικές τράπεζες καθώς και την ελβετική Credit Suisse.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν σήμερα πτώση 2,3% με τον τίτλο της Deutsche Bank να υποχωρεί κατά 14%, επεκτείνοντας την πτώση της Πέμπτης που ξεπέρασε το 3%.

Οι μετοχές της Deutsche Bank συμπαρέσυραν και λες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (Commerzbank, Société Générale, Raiffaisen, κ.α.), ενώ την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσης (CDS) της DB αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019.

Σημειώνεται πως η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της, μέχρι στιγμής, τον Μάρτιο.

Όπως και η Credit Suisse, η Deutsche Bank είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικές, επομένως απαιτείται να διατηρεί υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Καθησυχάζουν Σολτς και ΕΕ

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε κατευναστικές δηλώσεις εκφράζοντας εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Γερμανίας καθώς οι φόβοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κυριεύουν τις αγορές.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» υποστήριξε ο Σολτς απαντώντας σε δημοσιογράφο που ρώτησε αν η Deutsche Bank θα μπορούσε να είναι η επόμενη Credit Suisse. «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονιστεί και αναδιοργανωθεί πλήρως και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα», ισχυρίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος, μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι «ανθεκτικός».

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy