Κατάληψη δύο τάνκερ: Επαφές με Ελλάδα και διαβήματα προς Ιράν από το ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει έντονη ανησυχία για το περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή στον Κόλπο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δύο πετρελαιοφόρα πλοία με ελληνική σημαία, καταλήφθηκαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ενώ στο ένα πλοίο βρίσκεται Κύπριος υπήκοος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται, είναι σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, περιλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης. Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος, αναφέρει το ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως  παράλληλα έχουν επικοινωνήσει με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουν σε ανοικτή επικοινωνία.


Σημειώνεται ακόμη ότι ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.