Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Ένας Κύπριος ανάμεσα στους ναυτικούς που συνελήφθησαν

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει και ένας Κύπριος ανάμεσα στους ναυτικούς που συνελήφθησαν μετά την κατάληψη δυο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Την ευθύνη για το περιστατικό ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, το οποίο οι ελληνικές αρχές το χαρακτήρισαν πειρατεία.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι το ΥΠΕΞ είναι σε συνεννόηση με την πρεσβεία της Κύπρου στην Τεχεράνη, αλλά και με τις ελληνικές αρχές και καταβάλλονται προσπάθειες για απελευθέρωση όλων των ναυτικών.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν συνέβη και σε 2ο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη των δύο δεξαμενόπλοιων.

Το ΥΠΕΞ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τα τάνκερ οδηγήθηκαν στα ιρανικά παράλια.

Η κίνηση του Ιράν φαίνεται να αποδίδεται σε αντίποινα για περιστατικό στην Κάρυστο τον Απρίλη, με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μετέφερε ρωσικό πλοίο.

Η κατάσχεση έγινε από την Ελλάδα στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε εναντίον της Ρωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.