Πριν καλά-καλά τελειώσει ο Ιούλης, η ανθρωπότητα κατανάλωσε το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη µέσα σε ένα χρόνο χωρίς την εξάντλησή του κι άρχισε πλέον να καταναλώνει φυσικούς πόρους µε πίστωση, προειδοποιούν οι µη κυβερνητικές οργανώσεις Global Footprint Network και WWF.
«Κατά τη διάρκεια των 156 ηµερών που αποµένουν (ως το τέλος της χρονιάς), η κατανάλωσή µας σε ό,τι αφορά τους ανανεώσιµους πόρους θα συνίσταται στην ανάλωση φυσικού κεφαλαίου του πλανήτη», εξήγησε η Λετίσια Μάιγ του Global Footprint Network κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο υπολογισµός αυτός δεν συµπεριλαµβάνει καν τις ανάγκες των υπόλοιπων ειδών που ζουν στη Γη. «Πρέπει να αφήσουµε χώρο στα άγρια είδη», επεσήµανε.
Σχηµατικά, θα χρειαζόταν 1,75 φορά ο πλανήτης Γη για να καλυφθούν οι ανάγκες του παγκόσµιου πληθυσµού, σύµφωνα µε τον δείκτη που δηµιούργησαν ερευνητές στις αρχές των χρόνων του 1990 και δεν έχει πάψει να επιδεινώνεται έκτοτε.
Το οικολογικό αυτό αποτύπωµα υπολογίζεται µε βάση έξι διαφορετικές κατηγορίες, «τις καλλιέργειες, τους βοσκότοπους, τους απαραίτητους δασικούς χώρους για τα δασικά προϊόντα, τις ζώνες αλιείας, τις οικοδοµηµένες εκτάσεις και τις δασικές εκτάσεις που είναι απαραίτητες για την απορρόφηση του (διοξειδίου του) άνθρακα» και συνδέεται άρρηκτα µε τον τρόπο ζωής και την κατανάλωση, ειδικά στις πλούσιες χώρες.
Οι WWF και Global Footprint Network επικρίνουν ειδικά το σύστηµα παραγωγής τροφίµων. «Συνολικά, το µισό και πλέον βιολογικό δυναµικό του πλανήτη (το 55%) χρησιµοποιείται για να τραφεί η ανθρωπότητα», τονίζουν. Πιο συγκεκριµένα, µεγάλο µέρος των διατροφικών ειδών και των πρώτων υλών χρησιµοποιείται για να τρέφονται τα ζώα και τα ζώα που καταναλώνουµε. Π.χ. στην Ε.Ε. το 63% των καλλιεργήσιµων γαιών συνδέεται άµεσα µε την κτηνοτροφία..
Η γεωργία συµβάλλει στην αποψίλωση των δασών, στην κλιµατική αλλαγή και στις εκποµπές των αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου, στην απώλεια της βιοποικιλότητας και στην επιδείνωση των οικοσυστηµάτων, ενώ χρησιµοποιεί επίσης µεγάλο µέρος του διαθέσιµου γλυκού νερού, σύµφωνα µε τις δύο ΜΚΟ.
«Αν µπορούσαµε να µειώσουµε την κατανάλωση κρέατος κατά το ήµισυ, θα µπορούσαµε να απωθήσουµε την ηµέρα της υπέρβασης κατά 17 ηµέρες», εκτιµά η κυρία Μάιγ, σηµειώνοντας ότι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο αν αναλογιστούµε ότι το ένα τρίτο των τροφίµων σε παγκόσµια κλίµακα σπαταλιέται.
Όλο και πιο νωρίς…
Η υπέρβαση αυτή δεν έχει σταµατήσει, σύµφωνα µε το Global Footprint Network που κάνει τη µέτρηση, να έρχεται ολοένα νωρίτερα τα τελευταία 50 χρόνια: την 29η ∆εκεµβρίου το 1970, την 4η Νοεµβρίου το 1980, την 11η Οκτωβρίου το 1990, την 23η Σεπτεµβρίου το 2000, την 7η Αυγούστου το 2010.
Πηγή: efsyn.gr
