Καταγγελίες ΟΠΑΠ για υποκλοπή και μετάδοση επικοινωνιών της εταιρείας

Η ΟΠΑΠ Κύπρου κατάγγειλε στην Αστυνομία, την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Κεντρική Τράπεζα ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και τρίτου προσώπου, που πιθανόν, όπως αναφέρει, να αποτελούν ποινικά αδικήματα και παραβιάσεις νομοθεσιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τραπεζικού απορρήτου, αλλά και για πιθανή υποκλοπή και μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Κύπρου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα 10 Ιανουαρίου 2018, οι νομικοί Σύμβουλοι της ΟΠΑΠ παρέθεσαν τους λόγους που οδήγησαν στις σχετικές καταγγελίες.

`Οπως αναφέρεται “η ΟΠΑΠ Κύπρου δέχεται συστηματικά άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες, για τις οποίες πρώτη φορά θα τοποθετηθεί δημοσίως, στο πλαίσιο της Αρχής της Διαφάνειας, της ανάγκης ενημέρωσης της κοινής γνώμης και της αποκατάστασης της αντικειμενικής αλήθειας”.
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως “τον Μάρτιο του 2017, η ΟΠΑΠ Κύπρου ενημερώθηκε από τον Τύπο ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε αστυνομική έρευνα στην ΟΠΑΠ Κύπρου, καθώς κατ’ ισχυρισμόν δεν επετράπη στη Γενική Λογίστρια να ελέγξει, εντός της ΟΠΑΠ, τα οικονομικά στοιχεία που η ΟΠΑΠ έδωσε. Για τρεις και πλέον μήνες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 14/06/2017, η Αστυνομία δεν επικοινώνησε με την ΟΠΑΠ για σκοπούς διεξαγωγής έρευνας”, προστίθεται και επισημαίνεται ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου είχε υποβάλει γραπτό ερώτημα των Δικηγόρων της κατά πόσον υφίστατο διαδικασία.
 
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση σε γραπτή της καταγγελία προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, η ΟΠΑΠ αναφέρεται στην ένορκη δήλωση Υπαστυνόμου του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας (ΓΔΟΕ), ημερομηνίας 14.06.2017, με την οποία αιτήθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την έκδοση εντάλματος έρευνας στα υποστατικά της εταιρείας. Το εν λόγω ένταλμα εκτελέστηκε την ίδια ημέρα, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε με Απόφαση του στις 08.11.2017 την αίτηση της ΟΠΑΠ για την έκδοση εντάλματος της φύσης certiorari με την οποία ακυρώθηκε το σχετικό ένταλμα.
 
Σχετική καταγγελία τέθηκε και ενώπιον της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, για ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή και, τρίτων προσώπων για πιθανή παράβαση των προνοιών των περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμων.
 
Η ΟΠΑΠ υπογραμμίζει ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα πιθανής διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον Γενικό Ελεγκτή και πιθανώς από τρίτα πρόσωπα, κάνοντας λόγο για παραβίαση τραπεζικού απορρήτου. Τονίζει, επίσης, στην επιστολή της προς την Επίτροπο, πως ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει νομική δικαιοδοσία ή δικαίωμα να του παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες.
 
`Οπως αναφέρεται, η θέση της ΟΠΑΠ είναι ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι ανακριτής, δεν έχει το δικαίωμα να διερευνά ιδιωτικές εταιρείες που συμβάλλονται με και πληρώνουν άλλους ιδιώτες για παροχή υπηρεσιών, και ο ίδιος ο νόμος που διέπει την παροχή πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή όπως ρητώς αναφέρει ότι δεν δικαιούται να ελέγχει ιδιωτικές Κυπριακές τράπεζες και να ζητεί την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 29 Νοεμβρίου 2017, η ΟΠΑΠ προχώρησε με την πρώτη σχετική γραπτή καταγγελία στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας. Έξι μέρες αργότερα, έλαβε επιστολή από το Αρχηγείο της Αστυνομίας με την οποία πληροφορήθηκε ότι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι, μετά από μελέτη, δεν προκύπτει ότι ο Γενικός Ελεγκτής προέβη στη διάπραξη οποιοδήποτε ποινικού αδικήματος. Η ΟΠΑΠ δεν γνωρίζει κατά πόσον η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από τον Γενικό Ελεγκτή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο σχετικά με αυτή την καταγγελία, προσθέτει η ανακοίνωση.
 
Η ΟΠΑΠ, ωστόσο, σημειώνεται, επέμεινε στη θέση της για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων και στις 04.01.2018 υπέβαλε γραπτή καταγγελία κατά του Γενικού Ελεγκτή και τρίτου προσώπου για παράβαση του Συντάγματος καθώς και ειδικών νομοθεσιών συμπεριλαμβανομένης και παράνομης μετάδοσης ιδιωτικής επικοινωνίας της ΟΠΑΠ, κάτω από τον Νόμο περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) Ν. 92(Ι)/1996.
 
Εξάλλου η ΟΠΑΠ αναφέρει πως “ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί από τη μια να υποστηρίζει γραπτώς σε επίσημη ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και, σε ζωντανή τηλεφωνική συνομιλία, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ1, ότι `θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τη σημασία να διαφυλάξουμε το κράτος δικαίου ως κόρη οφθαλμού, μακριά από απαράδεκτες προσεγγίσεις ότι δήθεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης ή και φορέας κρατικής εξουσίας να προβαίνει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος` και πως `η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δεν δικαιολογεί απαλλαγή από την νομιμότητα ούτε καν από τα συντεταγμένα όργανα του Κράτους` και από την άλλη πιθανώς να προβαίνει σε παράνομη μετάδοση καθόλα νόμιμων ιδιωτικών επικοινωνιών”.
 
Η εταιρεία σημειώνει εξάλλου πως “η Αστυνομία, ως ανεξάρτητος θεσμός, καλείται να προβεί σε ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση των Καταγγελιών της ΟΠΑΠ Κύπρου, με τη συνδρομή των ανεξάρτητων θεσμών της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου”.
 
Τέλος αναφέρει πως επιφυλάσσει τα νομικά της δικαιώματα για προσφυγή στα αρμόδια σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy