Κατανοεί τις θέσεις της ε/κυπριακής πλευράς για την Αμμόχωστο ο Piero Fassino

Σημαντική θεωρείται η χρονική στιγμή της επίσκεψής του, λόγω των παράνομων ενεργειών στην Αμμόχωστο

 

Σειρά επαφών είχε ο Ιταλός βουλευτής – εισηγητής για επιστροφή της Αμμοχώστου εκ μέρους της Επιτροπής της ΚΣΣΕ, Piero Fassino, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο από τις 5 μέχρι τις 8 Ιουνίου. Ο κ. Fassino σε συνεννόηση με τους Κύπριους εκπροσώπους στην ΚΣΣΕ προχώρησε σε εισήγηση του θέματος «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας.

Χθες ο κ. Fassino, ο οποίος συνοδεύεται από τον γραμματέα της Επιτροπής, Pavel Chevchenko, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία τον ενημέρωσε για όλες τις προκλητικές ενέργειες που εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Αμμόχωστο, με αποκορύφωμα τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν για εσωτερικές πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Είπε ότι θεωρεί την παρουσία του εδώ είναι πολύ σημαντική, όπως και το ρόλο της ίδιας της ΕΕ, για να πιεστεί η Τουρκία και να σταματήσει και να άρει τις όποιες παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο». Είπε επίσης ότι διαπίστωσε ότι ο κ. Fassino «κατανοεί τις θέσεις μας». Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι μέσα από τις συναντήσεις σκοπός είναι να ξεκαθαριστεί η πάγια αρχή της Κύπρου για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο λύσης που προκύπτει από τα ψηφίσματα των ΗΕ και να γίνουν τα επόμενα βήματα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για όσο Τατάρ και ο Ερντογάν συζητούν για ένα πλαίσιο λύσης ασύμβατο με τα ψηφίσματα.


Ο κ. Fassino είχε επίσης συνάντηση και με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Fassino στην Κύπρο καθώς και τη χρονική στιγμή που αυτή πραγματοποιείται, αφού σκοπός της είναι η καταγραφή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και ειδικότερα στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Ο κ. Σαββίδης ανέπτυξε στον συνομιλητή του τη νομική πτυχή του θέματος και τις συνέπειες από το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Υπέδειξε την ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και την καταπάτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου. Αναφέρθηκε επίσης στη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και εξήγησε τις θέσεις της Δημοκρατίας για το ρόλο της λεγόμενης «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα, σε ό,τι αφορά στις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια, αναδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα της εν λόγω «επιτροπής».

Περαιτέρω, στο πρόγραμμα του Piero Fassino περιλαμβάνονται συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Χάρη Γεωργιάδη, με τον επικεφαλής και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Νίκο Τορναρίτη, Γιώργο Λουκαΐδη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Περιλαμβάνεται επίσης και συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.