Καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων από έξι χώρες

Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, την οποία η έκθεση των εννέα οργανώσεων καταγγέλλει για παράνομες επαναπροωθήσεις στα τουρκικά ύδατα

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, συνεργάζονται –με ανεπίσημο τρόπο– προκειμένου να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα των προσφύγων, καταφεύγοντας σε επιλογές όπως είναι οι βιαιοπραγίες και οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Το παραπάνω καταγράφει έκθεση που υπογράφουν εννέα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι αυτή η άτυπη συνεργασία μεταξύ κρατών απέτρεψε χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη φέτος.

Η πρωτοβουλία Prab (Protecting Rights at Borders, δηλαδή «Προστατεύοντας τα Δικαιώματα στα Σύνορα») κατέγραψε 2.162 υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων σε διαφορετικές συνοριακές γραμμές, στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία, που πραγματοποιήθηκαν βάσει διμερών συμφωνιών μεταξύ των χωρών.

Η έκθεση αυτή έρχεται τη στιγμή που το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα να «τερματίσει» τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, με την επίτροπο Μιγιάτοβιτς να εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις επίμονες καταγγελίες ότι οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να στέλνουν πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρονται ότι εκτελούνται αυτές οι ενέργειες είναι ξεκάθαρα ασυμβίβαστος με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ανάλυση του Guardian αποκάλυψε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έδιωξαν παρανόμως τουλάχιστον 40.000 αιτούντες άσυλο από τα σύνορα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μεθόδους που συνδέονται με το θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων.

Η Prab ανακοίνωσε ότι «πάνω από το ένα τρίτο των επαναπροωθήσεων συνοδεύονταν από παραβιάσεις δικαιωμάτων (άρνηση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, σωματική κακοποίηση, επίθεση, κλοπή, εκβιασμό και καταστροφή περιουσίας), διά χειρός της συνοριακής αστυνομίας και αξιωματούχων επιβολής του νόμου».

Από τις αρχές του έτους, 22 άτομα ανέφεραν ότι έχουν επαναπροωθηθεί από τη Σερβία στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί στην Ελλάδα. Οι επιτόπιες εκθέσεις και τα δεδομένα από βασικούς πληροφοριοδότες δείχνουν ότι «4.000 άτομα ενδέχεται να έχουν υποστεί επιστροφές στην Ελλάδα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021».

Επίσης, έχει καταγραφεί η καταστροφή προσωπικών εγγράφων των προσφύγων. Μάλιστα, μετανάστες από το Μαρόκο δήλωσαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και ωθήθηκαν προς τον ποταμό Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, με αξιωματούχους να χρησιμοποιούν ως μόνιμη επωδό τους ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί «σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι».

Σημειώνεται ότι στην επιστολή της με ημερομηνία 3 Μαΐου, η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε αύξηση των «αναφερόμενων περιπτώσεων στις οποίες πρόσφυγες – μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία και κάποιοι μάλιστα εγγράφηκαν ως αιτούντες άσυλο, εξαναγκάστηκαν με τη βία να επιβιβαστούν σε λέμβους οι οποίες σπρώχτηκαν πίσω στα τουρκικά ύδατα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy