Καταπολέμηση του καρκίνου με σωστή διατροφή

Του Κωνσταντίνου Ιακώβου*

Ακούμε τακτικά τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής ώστε να διατηρήσουμε την υγεία μας. Η μελέτη αυτή σκοπόν έχει να αποδείξει πώς οι καθημερινές φαινομενικά ταπεινές τροφές, όπως για παράδειγμα το λάχανο, το σκόρδο ή τα νόστιμα καλοκαιρινά μούρα, περιέχουν εξαιρετικά ισχυρά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο ενεργώντας ακριβώς στην πηγή της ασθένειας, καταπολεμώντας την ανάπτυξή της. Η σωστή διατροφή είναι αναμφίβολα ο απλούστερος και βασικότερα ο απλούστερος φυσικός τρόπος να οπλίσουμε τον εαυτό μας ενάντια σ’ έναν εχθρό τόσο φοβερό όσο ο καρκίνος.

Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών και την πρόληψη πολλών από αυτές, όπως είναι η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσκοιλιότητα, ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της έλλειψης φρούτων και λαχανικών στη διατροφή και της αύξησης του ποσοστού συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από πάνω από διακόσιες τέτοιες μελέτες είναι εντυπωσιακά: Σε ποσοστό 80% δείχνουν ότι η σημαντική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε σαφή μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου· αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σε καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Δεν υπάρχει συνεπώς καμία αμφιβολία ότι η ριζική αλλαγή της διατροφής μας αποτελεί αναπόφευκτο στόχο κάθε στρατηγικής πρόληψης, η οποία είναι σχεδιασμένη να μειώσει τον αριθμό των καρκίνων που προσβάλλουν τις “Δυτικές Κοινωνίες”. Οσοι επιθυμούν σήμερα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, πέραν των όσων έχω αναφέρει, υπάρχουν και καταστήματα, σούπερ μάρκετ, που διαθέτουν τμήμα με βιολογικά τρόφιμα κ.ά. που μας παρέχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούμε με τα αντιπροσωπευτικά συστατικά και προϊόντα από τις μαγειρικές παραδόσεις ολόκληρου του κόσμου. Περιληπτικά αναφέρω πως οι προσωπικές επιλογές στον τρόπο ζωής μας παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των καρκίνων σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή.

Καταλήγοντας, αναφέρω πως αν μια διατροφή συμπεριλαμβάνει στο σχεδιασμό και στη σύνθεσή της, τα σωστά συστατικά, δημιουργεί τις συνθήκες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των νεοπλαστικών μικροεστιών που δημιουργούνται με αβιογένεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτές οι αντικαρκινικές ουσίες που υπάρχουν στις τροφές καταπολεμούν τον καρκίνο στην πηγή του, προτού ωριμάσει και απειλήσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών

Οι διάφορες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών που αναφέρω είναι από αναφορές διαφόρων σημαντικών διατροφολόγων και είναι καλά να τις γνωρίζετε. Τέτοιες είναι όσες περιέχουν:

BITAMINH A: Αυγό, Βούτυρο, Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, Συκώτι και Ιχθυέλαια.

Β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ: Πορτοκάλια, μανταρίνια, λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος, ντομάτες, (και σε μικρότερες ποσότητες) βερίκοκα, γλυκοπατάτες, καρπούζι και κολοκύθα.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, δημητριακά ανεπεξέργαστα, σόγια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φύτρα σιταριού.

ΣΕΛΗΝΙΟ: Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος.

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ: Αρακάς, βατόμουρα, κρεμμύδια, μέλι, σόγια, πικρή σοκολάτα, τσάι πράσινο και μαύρο, φασολάκια πράσινα.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ: Δημητριακά, όσπρια, μαγιά μπύρας, κάρδαμο, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες, λάχανο κατσαρό, κεράσια.

ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ: Κακάο, κρασί, ντομάτες και προϊόντα ντομάτας, καρπούζι, πιπεριές, ελαιόλαδο, σκόρδο, εσπεριδοειδή.

ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10: Σαρδέλα, Σκουμπρί, σόγια.

Συμπερασματικά αναφέρω πως ένταξη στην καθημερινή μας διατροφή, τροφών που αποτελούν πηγές αντικαρκινικών ουσιών, αποτελεί ένα από τα καλύτερα όπλα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σήμερα είμαστε προνομιούχοι που έχουμε πρόσβαση σε άφθονες πηγές τροφίμων, χρησιμοποιώντας τις όχι μόνο για τις διατροφικές μας ανάγκες, αλλά και ως ουσίες που μπορούν να μειώσουν τα περιστατικά σοβαρών ασθενειών και ίσως ως ουσίες που αντιπροσωπεύουν μια από τις σημαντικές προόδους στον αγώνα μας κατά του καρκίνου.

*Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Τεχνών (AMERICAN COLLEGE)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy