Καταπολέμηση ξενοφοβίας και ενίσχυση κοινωνικής ένταξης

Στα πλαίσια της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος»

Η ουσιαστική και σε βάθος ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και η καταπολέμηση των φημολογιών που υποθάλπουν την ξενοφοβία, ήταν το βασικό αντικείμενο διαδικτυακής συζήτησης που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λεμεσού και τους εταίρους του στα πλαίσια της εφαρμογής του πολύ πετυχημένου προγράμματος «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος».

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι η μετανάστευση αποτελεί μια αναπότρεπτη πραγματικότητα, ο προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, Κωνσταντίνος Κυπριανού, υπέδειξε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός, πέραν της ανθρωπιστικής πτυχής του, ελλοχεύει κινδύνους που μακροπρόθεσμα μπορεί να λάβουν επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πολυετή συνεχή εφαρμογή του προγράμματος ένταξης μεταναστών στην ευρύτερη επαρχία Λεμεσού, σημείωσε ότι οι ανισότητες στην κατανομή των δημοσίων αγαθών και στη χρήση κοινωνικών δικαιωμάτων προκαλούν φαινόμενα προκαταλήψεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού σε βάρος των μεταναστών και αιτητών ασύλου. Τόνισε δε ότι θεωρεί την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών σημαντική για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης.

Για τη συμβολή τους στο πρόγραμμα ένταξης μίλησαν επίσης οι δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, Μέσα Γειτονίας Δώρος Αντωνίου και Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, καθώς και ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Ραδιοσταθμού «Κανάλι 6» Μιχάλης Παπαευαγόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα περιστατικά διασποράς ψευδών ειδήσεων για τους μετανάστες και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται.

Οι συμμετέχοντες στην συζήτηση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν καλές πρακτικές από την εκστρατεία «anti-rumour» που αναπτύσσεται στη Βαρκελώνη και την αντίστοιχη που θα υλοποιήσει το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» που υλοποιείται σε συνεχή βάση από το 2013 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές», προσφέρει υπηρεσίες για τη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των μεταναστών – υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία.

Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων και την προσφορά υπηρεσιών από τις οποίες επωφελούνται, κατά κύριο λόγο, πρόσφυγες, αιτητές ασύλου και οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι με την ένταξή τους στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή της Λεμεσού, να προβάλουν και να αναβαθμίσουν τις καλλιτεχνικές και όποιες άλλες δεξιότητές τους και κυρίως να αναπτύξουν σχέσεις συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού τόσο με τους Κυπρίους όσο και με άλλους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στη Λεμεσό.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.