Καταψήφισαν την πρόταση ΑΚΕΛ για τερματισμό της εμπλοκής της Εκκλησίας στα διαζύγια

Κυριάρχησε για άλλη μια φορά στη Βουλή η συντηρητική πτέρυγα, καταψηφίζοντας σήμερα την Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις με τον οποίο στόχευε να καταργηθεί η εμπλοκή της Εκκλησία στις διαδικασίες πολιτικών διαζυγίων.

Μόνο οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι στήριξαν την τροπολογία αυτή και καταψήφισαν οι άλλοι 32 παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ ενώ η ΕΔΕΚ τήρησε αποχή.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της ψήφισης σειράς νομοθετημάτων για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, το ΑΚΕΛ προτάσσει έντονα την θέση για να πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους ώστε να αφαιρεθούν από τη σχετική νομοθεσία διατάξεις άλλων εποχών που εμπλέκουν την Εκκλησία.

Η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ προνοούσε την συνολική κατάργηση των νόμων περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου του 1990 και 1995.

Με αυτό τον τρόπο, θα έμπαινε τέλος στην εμπλοκή της Εκκλησίας στη διαδικασία έκδοσης πολιτικού διαζυγίου.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο, κάθε ζευγάρι που είχε τελέσει θρησκευτικό γάμο αλλά θέλει να εκδώσει πολιτικό διαζύγιο είναι αναγκασμένο, προτού υποβάλει τη σχετική αίτηση να ενημερώσει την οικεία Μητρόπολη και να αναμένει για τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα, ο Μητροπολίτης μπορεί μάλιστα να καλεί το ζευγάρι που πρόκειται να διαζευχθεί για να το «νουθετήσει» να μη προχωρήσει στη λύση του γάμου.

Η πρόνοια αυτή δεν είναι μόνο αναχρονιστική σε συμβολικό επίπεδο. Έχει περιπέσει και σε παντελή αχρησία με βάση και στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Νομικών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εντούτοις, η πλειοψηφία των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ εμπόδισε σήμερα να μπει τέλος σε αυτή την αναχρονιστική πρόνοια.

Παράλληλα απορρίφθηκε και δεύτερη τροπολογία του ΑΚΕΛ που αφορούσε την υποχρέωση των δικαστών των Οικογενειακών Δικαστηρίων να λαμβάνουν συνεχή επιμόρφωση σχετικά με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Άριστος Δαμιανού: Μεταρρύθμιση με πινελιές μεσαίωνα

Τη στάση των κομμάτων να καταψηφίσουν την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής του κόμματος, Άριστος Δαμιανού.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «μετά από 30 χρόνια ψηφίσαμε μερική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Μάς λυπεί ο δογματισμός των κομμάτων που επιμένουν σε ρόλο της Εκκλησίας στην έκδοση πολιτικού διαζυγίου. Το μόνο κράτος στην ΕΕ με τέτοιες αναχρονιστικές πρακτικές. Μεταρρύθμιση με πινελιές μεσαίωνα»

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.