Υπάρχει δυνατότητα κατάργησης της αποκοπής του 12% στις συντάξεις, όσων επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Μιλώντας μετά από συνάντηση με την ομάδα πρωτοβουλίας των οργανώσεων που ζητούν κατάργηση του πέναλτι, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι μπορεί η χώρα να περνά δυσκολίες λόγω πανδημίας, ωστόσο αυτό είναι παροδικό και θα μπορούσε να μελετηθεί η προϋπόθεση για επιστροφή της αποκοπής, αν οι συνταξιούχοι έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό χρόνων εργασίας.
Ο κ. Κυπριανού απέρριψε τη θέση της Κυβέρνησης και κάποιων κομμάτων ότι άρση της αποκοπής θα επιφέρει πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπενθυμίζοντας ότι μόλις προ μερικών εβδομάδων η ίδια η Υπουργός Εργασίας δήλωνε ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου είναι μέχρι το 2080.
Η επιβολή της αποκοπής δεν προήλθε από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά επιβλήθηκε από την Τρόικα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την οικονομία και το λαό, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Σημείωσε ότι γ’ αυτούς τους λόγους το ΑΚΕΛ θα λάβει μέρος στην πορεία που διοργανώνεται αύριο το πρωί από τις οργανώσεις.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε ότι οι οργανώσεις ζητούν επαναφορά του νόμου που προνοεί ότι ο εργαζόμενος που συμπληρώνει 33 χρόνια εργασίας και εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δημιουργεί δικαίωμα στη σύνταξη και πρέπει να τη λαμβάνει ακέραια και όχι με αποκοπή.
Ο κ. Κυρίτσης υπέδειξε και από την πλευρά του ότι το Ταμείο μπορεί να αντέξει την άρση της αποκοπής, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι η αδικία αφορά ανθρώπους που εργάζονται για σαράντα και σαρανταπέντε χρόνια και όταν φτάσουν στα 63 τους λέγεται ότι θα πάρουν την σύνταξη τους κουτσουρεμένη.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς το Προεδρικό.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.