Καταρρέει το αμερικάνικο όνειρο!Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Τα γεγονότα που συντελούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αυτές τις μέρες μόνο θλίψη, οργή και αγανάκτηση προκαλούν. Τα φαινόμενα βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας έχουν προκαλέσει μια τεράστια κοινωνική έκρηξη του λαού που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο την καταπίεση.

Ουσιαστικά ό,τι έσπειραν θερίζουν! Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες η ρητορική μίσους, η κατά μέτωπον επίθεση του Προέδρου Τραμπ σε Αφρικανοασιάτες, ο ρατσισμός που έχει γίνει επίσημη πολιτική των Αμερικανών έχουν εντείνει περισσότερο τις συγκρούσεις.


Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αυτά που ζουν και βιώνουν ο κόσμος ολόκληρος είναι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός που σκορπά τον όλεθρο και την καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι απροκάλυπτες επεμβάσεις σε χώρες, οι πόλεμοι και το αιματοκύλισμα των λαών γέννησαν το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Εκατομμύρια άνθρωποι παρά τη θέλησή τους βίαια εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, ρισκάροντας τη ζωή τους στα σαπιοκάραβα και στις θάλασσες, αναζητώντας ελπίδα ζωής σε άλλους προορισμούς.

Το ίδιο, από την πείνα, την έλλειψη νερού, τη φτώχεια και την εξαθλίωση αναγκάζουν τους λαούς της αφρικάνικης ηπείρου να ξενιτευτούν. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, τα επόμενα χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης εξαιτίας ακριβώς των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων στην επιβίωσή τους.

Αλήθεια πού θα βρουν στέγη, ηρεμία και ειρήνη, πού θα βρουν την ασφάλεια τους, πλην της Ευρώπης και άλλων χωρών που αξιολογούνται ως ασφαλείς προορισμοί; Η ανθρωπιστική αντιμετώπιση και διαχείριση του μείζονος αυτού θέματος, η αλληλεγγύη, η στήριξη και η βοήθεια των ισχυρών και δυνατών στους αδύνατους αποτελεί πλέον λαϊκή επιταγή. Χρειαζόμαστε κατεπείγον μια νέα ατζέντα που θα κάνει πράξη το αίτημα “όλοι ίσοι-όλοι διαφορετικοί”.

Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου πλανήτη και οι κανόνες της συμβίωσης και συνύπαρξης ανεξαρτήτως φυλής και φύλου, καταγωγής, θρησκεύματος, χρώματος χρειάζεται να τεθούν στην ημερήσια διάταξη.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ζούμε και βιώνουμε το απόλυτο χάος, την απόλυτη αναρχία. Για αυτό και ζούμε νέα φαινόμενα με σύγχρονο περιτύλιγμα. Είμαστε αντιμέτωποι με το νεοφασισμό και τις ακροδεξιές οργανώσεις. Ζήσαμε το ISIS και τη διεθνή τρομοκρατία του. Αυτοί που το γέννησαν έχουν όνομα και επίθετο. Οι Αμερικάνοι φέρουν τεράστιες ευθύνες και η Ευρώπη εξίσου για τις ενοχές της και την ανοχή της.

Στο σημείο αυτό θέλω να προειδοποιήσω ότι η ανθρωπότητα πλέον είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Αυτά που καταγράφονται στις ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής χρεοκοπίας τους. Καταρρέει το αμερικανικό όνειρο και μαζί και οι πολυδιαφημισμένες έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας ολόκληρος μύθος που καταρρέει και συμπαρασύρει τα πάντα.

Ολοκληρώνω με τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929-1968) που η ομιλία του παρέμεινε στην ιστορία με τον τίτλο: «Έχω ένα όνειρο… ότι τα παιδιά των παλιών σκλάβων και τα παιδιά των παλιών αφεντάδων θα καθίσουν μια μέρα πλάι-πλάι στο κοινό τραπέζι της αδελφοσύνης».

*Βουλευτής, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού