Κατάρρευση των Lehman Brothers: Έχουμε μάθει κάποια μαθήματα;

 

Ημερίδα υπό τον τίτλο “R.I.P. Lehman Brothers!” διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες από την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Matt Carthy, Martin Schirdewan, Paloma Lopez, Δημήτριου Παπαδημούλη και Miguel Viegas.
Η ημερίδα φιλοξένησε ως ομιλητές τους: Marcus Stanley, διευθυντή πολιτικής του οργανισμού «Αμερικανοί για τη Χρηματοοικονομική Μεταρρύθμιση» των ΗΠΑ, Christian Stiefmüller, ανώτερο σύμβουλο Έρευνας και Συμβουλευτικής στο Finance Watch και Steve Keen, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου.

Στόχος της ημερίδας ήταν να δώσει μια γενική εικόνα για το τι συνέβη στις ΗΠΑ και την ΕΕ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και ποια διδάγματα μπορούν να εξαχθούν και να ρίξουν φως στις τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές τάσεις (χρέος, εμπόριο, νομισματική πολιτική κ.λπ.) και σε βασικούς παράγοντες που καθιστούν πιθανή την επόμενη οικονομική κρίση. Επιπλέον, συζητήθηκαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την τρέχουσα γενική πολιτική και τις πρόσφατες απορρυθμιστικές τάσεις στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Gabi Zimmer, στην εισαγωγή της τόνισε ότι «η κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν το χαμηλότερο σημείο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της οποίας ο αντίκτυπος συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στους λόγους που την προκάλεσαν και τις επιπτώσεις που ακολούθησαν».
O δε Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε ότι «στον πάταγο της κατάρρευσης, όταν χρεοκοπούσαν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες αυτές, οι υπερ-εκτεθειμένες στα πολλά ρισκαδόρικα στεγαστικά δάνεια, οι πάντες, όλοι οι ηγέτες του κόσμου, έκαναν γενναία αυτοκριτική και υποσχόντουσαν γενναίες μεταρρυθμίσεις. Μετά από λίγα χρόνια αυτές οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν» για να τονίσει στη συνέχεια ότι «είναι χρέος της Αριστεράς να κάνει τον απολογισμό.

Γιατί το κόστος από αυτή την κατάρρευση έπεσε στις πλάτες των πολλών και των πιο αδύναμων, το χρέος του τραπεζικού συστήματος έγινε κρατικό χρέος, το κρατικό χρέος έγινε άγρια λιτότητα -σε μερικές χώρες όπως η Ελλάδα εξαιρετικά οδυνηρή. Αλλά και στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και την Κύπρο, υπήρξαν αντίστοιχα παραδείγματα. Από αυτή τη μαζική ανακατανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων τροφοδοτήθηκε και ο λαϊκισμός της άκρας δεξιάς».-

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy