Κατάρρευση των Τ/κ θα δώσει τον πλήρη έλεγχο στην Τουρκία

  • Ακόµη οι Τ/κ τολµούν, παρά την καταπίεση και απειλές. Σηµαντική η βοήθεια όµως και από τους Ε/κ
  • Είναι κρίσιµο για την Κυπριακή ∆ηµοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν άµεση υποστήριξη

 

Της

Ελένης Κωνσταντίνου

Οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων, είτε σε επίπεδο κοµµάτων είτε σε επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας, σε σχέση µε τις επιβουλές της Άγκυρας για πλήρη έλεγχο και αφοµοίωση της τ/κ κοινότητας είναι κάτι εντυπωσιακό. Με κάθε τρόπο συνεχίζουν να µάχονται, είτε στους δρόµους είτε αλλού, διαµαρτυρόµενοι για ό,τι στοχεύει στην αλλοίωση της ταυτότητάς τους. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι ρόλο στη µάχη που δίνουν θα πρέπει να έχει και η ε/κ πλευρά, η Κ.∆. αλλά και όσοι πολίτες ελπίζουν ακόµη σε µια επανενωµένη Κύπρο. Oι ακτιβιστές της ειρήνης Kemal Baykallı, Derya Beyatli και Χριστίνα Βαλανίδου µοιράζονται στη «Χαραυγή» τις απόψεις τους για την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί σήµερα καθώς και το πώς µπορεί να συνδράµει στον αγώνα αυτό η ε/κ πλευρά.

Η απουσία ειρηνευτικής διαδικασίας διευκολύνει την Τουρκία

«Η υπογραφή πρωτοκόλλων µεταξύ Τουρκίας και τ/κ κοινότητας είναι κάτι που γίνεται για περισσότερο από µια δεκαετία τώρα», σηµειώνει ο πολιτικός αναλυτής, ακτιβιστής της πρωτοβουλίας «Unite Cyprus Now» Kemal Baykallı, προσθέτοντας πως «οι λαϊκίστικες δεξιές τουρκοκυπριακές διοικήσεις υπέγραφαν πάντα εύκολα αυτά τα πρωτόκολλα, αλλά ποτέ δεν µπήκαν στον κόπο να τα εφαρµόσουν, καθώς η εφαρµογή ορισµένων προνοιών τους θα προκαλούσε αντίδραση από τα εργατικά συνδικάτα και θα έκανε αυτούς τους πολιτικούς πολύ αντιδηµοφιλείς σε διάφορους κύκλους. Αυτό σηµαίνει ότι η Τουρκία βρίσκει ακόµη περισσότερες δικαιολογίες για να παρέµβει στις τουρκοκυπριακές υποθέσεις, κάτι που δεν συνέβαινε πάντα στο παρελθόν. Γνωρίζω ότι στο µυαλό ενός απλού Ελληνοκυπρίου η Τουρκία έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των υποθέσεων των Τουρκοκυπρίων, αλλά αυτό δεν συνέβαινε, για παράδειγμα, πρόσφατα όταν ο κ. Ακιντζί ήταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης». Όπως µας εξηγεί ο κ. Baykallı, «λόγω του κοινοβουλευτικού συστήµατος, εκτός από το  Κυπριακό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει περιορισµένες εξουσίες. Τώρα που τόσο ο ηγέτης όσο και το υπάρχον “υπουργικό συµβούλιο” είναι ανοιχτά στις οδηγίες που έρχονται από την τρέχουσα τουρκική κυβέρνηση, οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν εξαιρετικά για την έκταση της παρέµβασης από την κυβέρνηση του AKP, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία µετά την αποτυχία των συνοµιλιών στο Κραν Μοντάνα».

Σε αντίθεση µε τα προηγούµενα «πρωτόκολλα», το τελευταίο, σηµειώνει ο κ. Baykallı, επηρεάζει και τοµείς σχετικούς µε τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες. «Όχι µόνο αριστεροί κύκλοι, αλλά και παραδοσιακά συντηρητικές, δεξιές πολιτικές προσωπικότητες, συµπεριλαµβανοµένου του βετεράνου Σερντάρ Ντενκτάς, του Κουτρέτ Οζερσάι και του Λαϊκού Κόµµατός του (HP), βρέθηκαν στην αντιπολίτευση ενάντια σε αυτή την πίεση της Τουρκίας».

«Η πλήρης κοινωνική και οικονοµική κατάρρευση των Τουρκοκυπρίων θα σήµαινε πλήρη και απεριόριστο έλεγχο της Τουρκίας στο βόρειο τµήµα του νησιού», τονίζει ο Kemal Baykallı. «Γι’ αυτό είναι κρίσιµο», συµπληρώνει, «η Κυπριακή ∆ηµοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν άµεση υποστήριξη πριν να είναι πολύ αργά. Η ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες για να δείξει ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο µέρος της Ένωσης ως πολίτες της ΕΕ και µία από τις δύο αναγνωρισµένες κύριες κοινότητες της Κ.∆. Ενέργειες όπως η επέκταση του πεδίου εφαρµογής του Κανονισµού για την Πράσινη Γραµµή για να επιτρέψει τις διακοινοτικές οικονοµικές συµπράξεις περιορίζοντας τις ουρές στα σηµεία διέλευσης µε τη χαλάρωση των διελεύσεων και το άνοιγµα νέων σηµείων διέλευσης για οχήµατα». Ακόµη, προτείνει την υιοθέτηση µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης που έχουν οικονοµική πτυχή, όπως να µπορούν οι Τ/κ να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασµούς και να δηµιουργήσουν επιχειρήσεις στην Κ.∆., να δοθεί κυπριακή ταυτότητα στα παιδιά από µικτούς γάµους Τ/κ κ.α. «Η βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους είναι ο µόνος τρόπος για να σταµατήσει η πλήρης και µη αναστρέψιµη διχοτόµηση του νησιού», καταλήγει ο Kemal Baykallı.

«Ακόµη ένα βήµα περιορισµού των ελευθεριών µας»

Το «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε µεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 14 Απριλίου δεν συζητήθηκε ούτε κοινοποιήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινωνία µε κανέναν τρόπο, επισηµαίνει η ακτιβίστρια Derya Beyatli. «∆εν µας κοινοποιήθηκε καν µετά την υπογραφή. Τα µέσα ενηµέρωσης, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και η κοινωνία των πολιτών ρωτούσαν συνεχώς για το περιεχόµενο µετά την υπογραφή, αλλά τίποτα δεν αποκαλύφθηκε ούτε από την τουρκική ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Μάθαµε για το περιεχόµενο µόνο όταν δηµοσιεύτηκε στην Επίσηµη Εφηµερίδα στις 20 Μαΐου µε άµεση εφαρµογή.

Το “πρωτόκολλο” είναι άλλο ένα παράδειγµα µεταφοράς του τρόπου διαχείρισης της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και σύµφωνα µε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, “ό,τι έχουµε θα το έχετε και εσείς”! Το “πρωτόκολλο” ανοίγει δρόµους για αλλαγή της νοµοθεσίας, προκειµένου να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της συνέλευσης. Ήδη στάληκαν για έγκριση τρία νοµοσχέδια που θα άνοιγαν το δρόµο για φυλάκιση πολιτών για αναρτήσεις τους στο Facebook “που µπορεί να δηµιουργήσουν ψυχρότητα” εναντίον Τουρκοκυπρίων και ξένων αξιωµατούχων.

Η Ένωση ∆ηµοσιογράφων ξεκίνησε διαδήλωση “24 ώρες για την ελευθερία” µπροστά από το τουρκοκυπριακό νοµοθετικό σώµα µε την υποστήριξη της Πλατφόρµας Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, του ∆ικηγορικού Συλλόγου, των Επιµελητηρίων Ιατρών και Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. Ως αποτέλεσµα, οι τρεις νοµοθετικές πράξεις ανακλήθηκαν. Ωστόσο δεν είµαι σίγουρη ότι δεν θα επανέλθουν.

Το “πρωτόκολλο” υποδηλώνει επίσης περιορισµό των δραστηριοτήτων των συνδικάτων και των εργασιακών δικαιωµάτων, διευκολύνοντας τους Τούρκους πολίτες να λάβουν τουρκοκυπριακή υπηκοότητα και επενδύσεις στα Βαρώσια, για να τα προετοιµάσουν για κατοίκηση. Αυτό το πρωτόκολλο είναι ένα ακόµη βήµα για τον περιορισµό των θεµελιωδών δικαιωµάτων και ελευθεριών µας, µετατρέποντας το καθεστώς στο βόρειο τµήµα της Κύπρου σε απολυταρχία».

 

 

Πρέπει να αντιδράσουν και οι Ελληνοκύπριοι
«Ας το συνειδητοποιήσουµε όλοι ότι ζούµε τη φάση που ο τόπος µας οδηγείται στην πλήρη διχοτόµηση και στο οριστικό θάψιµο του Κυπριακού και ο στόχος για επανένωση αποµακρύνεται», επισηµαίνει η ακτιβίστρια Χριστίνα Βαλανίδου. «Και όσοι πιστεύουµε ακόµη στην επανενωµένη Κύπρο, πρέπει να αντιδράσουµε και να αναπτύξουµε δράσεις συµπαράστασης και αλληλεγγύης µε τους Τ/κ. Η κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε/πρέπει να κινητοποιηθεί για να υπερασπιστεί τους Τ/κ, που είναι δικοί της, Ευρωπαίοι πολίτες, µε όλα τα σχετικά δικαιώµατα. Θα έπρεπε/πρέπει να προβεί σε ειδικές παραστάσεις και καταγγελίες προς τα ευρωπαϊκά (και διεθνή) φόρα και να προσφέρει στήριξη σε αυτούς τους Κυπρίους που αγωνίζονται ενάντια στην υπονόµευση της βούλησής τους και την καταπάτηση κάθε δικαιώµατός τους στην ελευθερία έκφρασης και δράσης -και πολύ περισσότερο που αγωνίζονται για “αποδέσµευση από την Τουρκία” και την επανένωση του τόπου µας».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.