Καταρτίστηκε σε σώμα η ΠΣΕΜ – Οι στόχοι και η υπόσχεση

Έλα στο Google News

Σε σώμα έχει  καταρτιστεί η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) με πρόεδρο τον Δημήτρη Παλάτο από το Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, Αντιπρόεδρο την Μαριγιάννα Κανέλλη από το Λύκειο Βεργίνας, Γραμματέα την Μαρία Αυξεντίου από το Λύκειο Αγίου Αντωνίου και Ταμία τον Στέλιο Ζάκο από την Τεχνική Σχολή Πάφου.

Αναλυτικά το νέο συμβούλιο της ΠΣΕΜ:

ΠΟΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ Β’ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΜΑΡΙΓΙΑΝΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ ΖΑΚΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΦΟΥ ΠΑΦΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΥΚΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥ ΠΑΦΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΖΟΧΑΧΙΑΝ ΜΑΡΙΟΣ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ’ ΛΑΡΝΑΚΑ
ΜΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΗ ΖΩΗ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΖΑΡΤΗΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ ΦΩΤΗ ΠΙΤΤΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

(Να αναρτηθούν τα αποτελέσματα του καταρτισμού στις ιστοσελίδες των σχολείων)

Διεύθυνση Αλληλογραφίας: Ιωάννη Καποδίστρια 20, Μακεδονίτισσα, Λευκωσία

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 99338646 / Φαξ: 22430165

Email: [email protected]

Η ΠΣΕΜ επιδιώκει να διαδραματίσει υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, είτε αυτά αποτελούν θέματα εκπαιδευτικά και μαθητικά είτε κοινωνικά ζητήματα του τόπου, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε με την πανδημία. Υπόσχεσή μας προς τους συμμαθητές μας, να συνεχίσουμε την μέχρι σήμερα διεκδικητική πορεία της ΠΣΕΜ συνεχίζοντας τους αγώνες για υπεράσπιση του μαθητικού κινήματος, την προώθηση των δικαιωμάτων των μαθητών και για τον τόπο γενικότερα.

1.            Πάνω από όλα τα θέματα για εμάς, όπως και για το λαό μας, μπαίνει το Κυπριακό. Στόχος μας είναι το μαθητικό κίνημα να συνεχίσει τον αντικατοχικό αγώνα μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις, για απελευθέρωση και επανένωση, για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

2.            Από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι ο αγώνας για ολόπλευρη μόρφωση. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο οι οποίες θα μετατρέψουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα αυξάνοντας το άγχος των μαθητών, τη βαθμοθηρία και τον ατομικισμό.

3.            Ως ΠΣΕΜ πιστεύουμε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την πανδημία είναι πρόχειρα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε το περιθώριο χρόνου προετοιμασίας. Υπάρχει το πρόβλημα με την περσυνή χαμένη ύλη που δεν καλύφθηκε ποτέ, και τους καθηγητές μας να τρέχουν την ύλη για να προλάβουν τις εξετάσεις τετράμηνου. Ζητούμε όπως ακουστούν οι προτάσεις μας και να καλεστούμε για διάλογο από το Υπουργείο.

4.            Επιπλέον, για εμάς η παραβατικότητα στα σχολεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι στις προτεραιότητες μας. Για εμάς τα ζητήματα παραβατικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση και όχι με τις κάμερες στα σχολεία, τους security, τα μεγάλα κιγκλιδώματα και τα άλλα μέτρα καταστολής που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά απλά μεταφέρουν τη βία εκτός σχολείων.

5.            Παράλληλα, θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια συντηρητικοποίησης της μαθητικής στολής. Η χαλάρωση της στολής κερδήθηκε μέσα από πολύχρονους αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε πισωγύρισμα. Η μόρφωση και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης δεν εξαρτώνται από την εμφάνιση μας.

6.            Είναι καιρός, η πολιτεία να επαναφέρει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

7.            Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αλλάξουν οι κανονισμοί λειτουργίας οι οποίοι είναι αντιπαιδαγωγικοί και αντιδημοκρατικοί. Θα αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι απουσίες που δικαιούμαστε μέσα στη σχολική χρονιά και να επαναφερθούν οι δικαιολογημένες απουσίες.

8.            Στις προτεραιότητες μας είναι και ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στην εκμετάλλευση του για τα κέρδη των λίγων. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και εμάς τους μαθητές.

9.            Θα επιδιώξουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς, με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους γονείς, τους καθηγητές και όσους άλλους επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εκπαίδευση.

10.          Τέλος, ως ΠΣΕΜ παλεύουμε για ενίσχυση του Οργανωμένου Μαθητικού Κινήματος και του μαθητικού συνδικαλισμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τη φίμωση και την προσπάθεια διάλυσης του οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Θα αγωνιστούμε για να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΠΣΕΜ, αλλά και το δικαίωμα κάθε μαθητή να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.