Κατασκηνώνουν κατά του Γκρουέφσκι στα Σκόπια

Αποφυγή κλιμάκωσης της βίας στη «Μακεδονία» (ΠΓΔΜ) συνέστησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των «28».

Την ίδια ώρα πάντως, μετά την τεράστια αντικυβερνητική κινητοποίηση στα Σκόπια, διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της πόλης, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Αναλυτικά, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη χώρα, καθώς -όπως δήλωσε- πρόκειται για επίδοξο μέλος του οργανισμού.

«Πιστεύω ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης στην ΠΓΔΜ.

Περισσότερη δημοκρατία

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Ο λαός της ΠΓΔΜ αξίζει περισσότερη δημοκρατία» χαιρέτισε τις χτεσινές, ειρηνικές διαδηλώσεις στα Σκόπια, αναφέροντας πως το ότι τουλάχιστον 50.000 συμμετείχαν σε αυτές «δείχνει ότι οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση στη χώρα και θέλουν περισσότερη δημοκρατία».

Μιλώντας στο συλλαλητήριο, o Κνουτ Φλεκενστάιν, αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε, ότι η χώρα «πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση περισσότερης δημοκρατίας, ανεξάρτητου δικαστικού σώματος, ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και προς έναν επιτυχή αγώνα κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος, είτε από μεμονωμένους πολίτες ή από αιρετούς αξιωματούχους».

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.