Κατασκοπευτικά λογισμικά σε έρευνα…

Ένας από τους λόγους που έχουν καταστήσει το Ισραήλ µια από τις µεγαλύτερες χώρες σε παραγωγή και εξαγωγή εξοπλισµών, τους οποίους προµηθεύονται πολλές χώρες µεταξύ των οποίων και η Κύπρος, είναι η «φερεγγυότητά» τους.

Διαβάστε επίσης:

Η Κύπρος ως δίοδος εισόδου στην ΕΕ για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις

Όπως προειδοποίησε ο Ισραηλινός αναλυτής Jeff Halper στο βιβλίο του «War Against the People», το Ισραήλ έχει επιτύχει έναν κοµβικό ρόλο παγκοσµίως στη συγχώνευση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών µε τη βιοµηχανία εσωτερικής ασφάλειας. Ο κίνδυνος, είπε, ήταν ότι σταδιακά θα γινόµασταν όλοι Παλαιστίνιοι.

Επικριτές όπως ο Halper έχουν προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ αντιµετωπίζει τα εκατοµµύρια των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό τη στρατιωτική του κυριαρχία ουσιαστικά ως πειραµατόζωα σε υπαίθρια εργαστήρια. Έχουν γίνει το πεδίο δοκιµών για την ανάπτυξη όχι µόνο νέων συµβατικών οπλικών συστηµάτων, αλλά και νέων εργαλείων µαζικής παρακολούθησης και ελέγχου.

∆ηµοσίευµα της ισραηλινής εφηµερίδας Haaretz (2019) παρατηρεί ότι η επιχείρηση επιτήρησης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι «από τις µεγαλύτερες του είδους της στον κόσµο. Περιλαµβάνει την παρακολούθηση των µέσων µαζικής ενηµέρωσης, των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και του πληθυσµού στο σύνολό του».

Αν και µικροσκοπικό σε µέγεθος, το Ισραήλ είναι εδώ και καιρό παγκόσµιος ηγέτης σε ένα εξαιρετικά επικερδές εµπόριο όπλων, πουλώντας σε αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσµο τα οπλικά του συστήµατα ως «δοκιµασµένα στο πεδίο της µάχης»… στους Παλαιστινίους!

Ανάµεσα σε αυτά και το λογισµικό Pegasus (Πήγασος) της ισραηλινής NSO, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο πολλών ερευνών…

Ωστόσο, όπως σηµειώνει η Ήλια Σιάτιτσα, διευθύντρια Νοµικών Υποθέσεων της Privacy International, «η εταιρεία διατείνεται ότι πουλάει το λογισµικό της µόνο σε κυβερνήσεις και επίσης αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση του, λέγοντας ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων το πώς θα χρησιµοποιήσουν το λογισµικό και δεν µπορούµε να εγγυηθούµε ότι δεν θα χρησιµοποιηθεί για παράνοµη παρακολούθηση».

Δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικοί έγιναν στόχος

Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στα θύματα δεν είναι τρομοκράτες, αλλά δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικοί. Θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές στήλες μόνο με ανάλογα περιστατικά όπου το λογισμικό της NSO χρησιμοποι­ήθηκε για κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία μοιράστηκαν με ΜΜΕ μια λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνων των οποίων οι κάτοχοι ενδέχεται να είχαν γίνει στόχος παρακολούθησης από πελάτες της NSO, όπως γράφει η «Washington Post». Οι δημοσιογράφοι που ανέλυσαν τη λίστα, η οποία αφορά το 2016, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 1.000 αριθμούς που ανήκουν σε πολίτες από περισσότερες από 50 χώρες.

Μεταξύ των στόχων κατασκοπείας είναι αρκετά μέλη αραβικών βασιλικών οικογενειών, 85 ακτιβιστές, 189 δημο­σιογράφοι και πάνω από 600 πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, στη λίστα φαίνεται πως βρίσκονται και αρχηγοί κρατών και Πρωθυπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 37 κινητά τηλέφωνα παραβι­άστηκαν από την ίδια την NSO και ανήκουν σε δημοσιογρά­φους, ακτιβιστές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και σε δύο γυναί­κες που ήταν κοντά στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Μεταξύ των δημοσιογράφων είναι εργαζόμενοι σε με­γάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως το CNN, το Associated Press, το Bloomberg, τη Wall Street Journal, τη New York Times και τη γαλλική Le Monde.

Παρ’ όλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλος της NSO σε συνέ­ντευξή του στη Washington Post αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πως η λίστα με πάνω από 50.000 αριθμούς σχετίζεται με την εταιρεία του ή το λογισμικό Pegasus.

Το 2018 ο Ομάρ Αμπελαζίζ, προσωπικός φίλος και συνερ­γάτης του βάναυσα δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιο­γράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κατέθεσε μήνυση καταγγέλλοντας ότι η Σαουδική Αραβία παρακολουθούσε κάθε τους κίνηση μέσω του Pegasus.

Παρόμοιες καταγγελίες έχει καταθέσει η διάσημη Μεξικα­νή δημοσιογράφος Κάρμεν Αριστέβγκι, όταν διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα Pegasus, το οποίο έχει προμηθευτεί η κυβέρνη­ση της χώρας της με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομο­κρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, χρησιμοποιείτο εναντίον της αλλά και εναντίον του 16χρονου γιου της. Τη διαρκή παρακολούθηση της Αριστέβγκι ακολούθησε ένα κύμα απειλών και εκβιασμών.

31 συμβάσεις ύψους $61 εκατ. μεταξύ κυβέρνησης Μεξικού και NSO

Σύμφωνα με το δίκτυο Telesur (28 Ιουλίου 2021), η κυ­βέρνηση του Μεξικού παρέδωσε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (FGR) 31 συμβάσεις που υπογράφηκαν με εται­ρείες που συνδέονται με την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, ύψους 61 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση κατα­σκοπευτικού εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλε­φώνων των ηγετών της αντιπολίτευσης.

«Η ζημιά στα δημόσια ταμεία ανέρχεται σε 1.970.000.000 πέσος, δηλαδή λίγο περισσότερο από 61 εκατομμύρια δολά­ρια, για την αγορά λογισμικού, υλικού, βάσεων δεδομένων, πλατφορμών, αδειών χρήσης και τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού», εξήγησε η Γραμματέας για την Ασφάλεια του Πολίτη, Rosa Icela Rodríguez.

Με τον εξοπλισμό που αποκτήθηκε, σύμφωνα με τη Rodríguez, «παραβιάστηκε η ιδιωτική ζωή δημοσιογράφων, πολιτικών, κοινωνικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών, υπερα­σπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσίων υπαλ­λήλων και νομοθετών». Ενδέχεται μάλιστα η δολοφονία του Μεξικανού ερευνητικού δημοσιογράφου Σισίλιο Πινιέντα Μπίρτο το 2017 να σχετίζεται με παρακολουθήσεις μέσω του Pegasus.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι συμβάσεις υπο­γράφηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) και ολόκληρης της προεδρικής θητείας του πρώην Προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018).

Γιάννης Κακαρής

*Πηγές: info-war.gr, sputniknews.gr, Έρευνα «Operating from the shadows: Inside NSO group’s corporate structure», Forbes, telesurtv.net, Washington Report on Middle East

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.