Κατασκοπευτικό Βαν: Η ποινή ήταν με επιείκεια… λόγω βλάβης από «υπερβολική» δημοσιότητα!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


76 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο για ένα τεράστιο σκάνδαλο μαζικής κατασκοπείας

Αυλαία με εξευτελιστική ποινή για το κατασκοπευτικό βαν

Με την εξευτελιστική ποινή των 76 χιλιάδων ευρώ έπεσε χθες η αυλαία του τεράστιου σκανδάλου μαζικής κατασκοπείας πολιτών μέσω του κατασκοπευτικού βαν. Η ποινή ανακοινώθηκε από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας και αφορά μόνο την ιδιοκτήτρια εταιρεία Ws Wispear Systems Limited, αφού ως γνωστόν τα τρία στελέχη της εταιρείας, που ήταν επίσης στο κατηγορητήριο, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε αναστολή ποινικής δίωξης για όλα τα κατηγορούμενα στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζονταν το βαν την ώρα που η εταιρεία παραδέχθηκε ενοχή για εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα μαζικής κατασκοπείας πολιτών και όχι μόνο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει απαντηθεί πάνω σε ποια νομική βάση απαλλάχθηκαν τα στελέχη μιας εταιρείας που ομολογεί ενοχή.

Να σημειώσουμε ότι από την αναστολή ποινικής δίωξης στα τρία φυσικά πρόσωπα που είναι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν και οι Ελληνοκύπριοι Ανδρέας Χριστοφόρου από τη Λεμεσό και Δημήτρης Χριστοδούλου από το Τραχώνι, μέχρι σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει ακόμα δώσει εξήγηση ως προς τη νομική βάση πάνω στην οποία βάσισε την αναστολή ποινικής δίωξης.

Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο συνήγορος της εταιρείας Ws Wispear Systems Limited παραδέχθηκε εκ μέρους της εταιρείας ενοχή σε 42 από τις 91 κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε κατηγορίες που αφορούν κατασκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων, παράνομη υποκλοπή του διεθνούς αριθμού συνδρομητή 626 καρτών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνταν από πολίτες, διάθεση προγράμματος υπολογιστή που είχε σχεδιαστεί με σκοπό τη διάπραξη του αδικήματος της παράνομης υποκλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων, παράνομη δημιουργία δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών,  χρήση ραδιοσυχνοτήτων χωρίς εξουσιοδότηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Ενδεικτικό της μαζικότητας των παρακολουθήσεων πέραν της υποκλοπής της διεθνούς ταυτότητας συνδρομητή από 626 χρήστες είναι και η παράνομη συλλογή και αποθήκευση πέραν των 100 χιλιάδων μοναδικών αριθμών διευθύνσεων που αντιστοιχούσαν σε ηλεκτρονικές συσκευές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση της εταιρείας, ζητώντας μετριασμό της ποινής, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι αυτά τα δεδομένα αποθηκεύτηκαν από ανθρώπινο λάθος στο πλαίσιο παρουσιάσεων που έκανε η εταιρεία σε πελάτες της!

Επίσης, για το γεγονός ότι το βαν εισήχθη στην Κύπρο ως μετεωρολογικός σταθμός, η θέση της υπεράσπισης ήταν ότι αυτό έγινε από καλόπιστο λάθος και απερισκεψία!

Επιείκεια επειδή τους έβλαψε η «υπερβολική» δημοσιότητα!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δικαστήριο αποδέχθηκε τη θέση ότι η παραβίαση προσωπικών δεδομένων ήταν τυχαία και η αποθήκευση έγινε εκ παραδρομής!

Ανάμεσα στους παράγοντες επιείκειας προς την εταιρεία ήταν επίσης, κατά το δικαστήριο, η αρνητική, όπως τη χαρακτήρισε, δημοσιότητα με το δικαστήριο να καταλογίζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υπερέβαλαν, δεν προσέφεραν την καλύτερη υπηρεσία στην κοινωνία και εξέθεσαν τα πρόσωπα που αφορούσαν τα δημοσιεύματα!

Έγκλημα χωρίς εγκληματίες η υπόθεση του μαύρου βαν!

Η σκοτεινή υπόθεση του μαύρου βαν έκλεισε χθες με την επιβολή ενός πρόστιμου-χάδι 76 χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία. Η κατάληξη αυτή της υπόθεσης, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, συνιστά ντροπή για το κράτος δικαίου στη χώρα αφού επιβεβαιώνει ότι κραυγαλέα σκάνδαλα μένουν ουσιαστικά ατιμώρητα. Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και η Γενική Εισαγγελία. Η απαλλαγή του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν και των άλλων δύο προσώπων από το κατηγορητήριο παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη. Η υπόθεση του μαύρου βαν αποδείχθηκε και αυτή έγκλημα χωρίς εγκληματίες.

Ο κυπριακός λαός, σημειώνει το ΑΚΕΛ, γνωρίζει ότι ο παράνομος μηχανισμός του βαν κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτα μέσα στους δρόμους της χώρας παρακολουθώντας χιλιάδες πολίτες. Γνωρίζει ότι το μαύρο βαν αποτελεί πλήγμα στο κράτος δικαίου, την εθνική ασφάλεια της χώρας, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας.

Ο κυπριακός λαός, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, δεν θέλει να είναι η χώρα του ξέφραγο αμπέλι για κατασκοπεία, παρακολουθήσεις και μαζικές υποκλοπές, ούτε κράτος ατιμωρησίας. Η κυβέρνηση Συναγερμού παραδίδει ένα κράτος εξευτελισμένο και τους θεσμούς καταρρακωμένους.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.