Κατασκοπευτικό βαν: Εξευτελιστική ποινή €76.000 για ένα τεράστιο σκάνδαλο μαζικής κατασκοπείας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Με την εξευτελιστική ποινή των 76 χιλιάδων ευρώ έπεσε σήμερα η αυλαία του τεράστιου σκανδάλου μαζικής κατασκοπείας πολιτών μέσω του κατασκοπευτικού βαν.

Η ποινή ανακοινώθηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας και αφορά μόνο την ιδιοκτήτρια εταιρεία Ws Wispear Systems Limited, αφού ως γνωστό, τα τρία στελέχη της εταιρείας που ήταν επίσης στο κατηγορητήριο, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε αναστολή ποινικής δίωξης για όλα τα κατηγορούμενα στελέχη της εταιρείας που διαχειριζόταν το βαν την ώρα που η εταιρεία παραδέχθηκε ενοχή για εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα μαζικής κατασκοπείας πολιτών και όχι μόνο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει απαντηθεί πάνω σε ποια νομική βάση απαλλάχθηκαν τα στελέχη μιας εταιρείας που ομολογεί ενοχή.

Να σημειώσουμε ότι από την αναστολή ποινικής δίωξης στα τρία φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, μέχρι σήμερα, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει ακόμα δώσει εξήγηση ως προς τη νομική βάση πάνω στην οποία βάσισε την αναστολή ποινικής δίωξης.

Ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας κλήθηκε και από τη «Χαραυγή» να εξηγήσει το σκεπτικό της αναστολής ποινικής δίωξης, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο συνήγορος της εταιρείας Ws Wispear Systems Limited, παραδέχθηκε εκ μέρους της εταιρείας ενοχή σε 42 από τις 90 κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε κατηγορίες που αφορούν σε κατασκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων, παράνομη υποκλοπή του διεθνούς αριθμού συνδρομητή 626 καρτών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνταν από πολίτες, διάθεση προγράμματος υπολογιστή που είχε σχεδιαστεί με σκοπό τη διάπραξη του αδικήματος της παράνομης υποκλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων, παράνομη δημιουργία δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών, χρήση ραδιοσυχνοτήτων χωρίς εξουσιοδότηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Πώς δικαιολογεί την απόφαση το Κακουργιοδικείο Λάρνακας

Στην ανακοίνωση του το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αναφέρει πως εξέτασε με προσοχή όλα όσα συνθέτουν την παρούσα υπόθεση συμπεριλαμβανομένων και των εισηγήσεων των συνηγόρων της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου Υπεράσπισης σε σχέση με τον μετριασμό της ποινής.

Από την έρευνα του το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αναφέρει πως δεν εντόπισε παρόμοια υπόθεση και ούτε οι συνήγοροι των δυο μερών παρέπεμψαν σε νομολογία.

Σημειώνει ότι «η έκταση των παραβάσεων ήταν μεγάλη σε αριθμό προσώπων και χρόνο ήτοι διάρκειας πέραν του έτους ήταν τυχαία και μη στοχευμένη και η μη διαγραφή των δεδομένων προήλθε εκ παραδρομής και δεν έγινε επεξεργασία τούτων».

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας, συνεχίζει αναφέροντας ότι έλαβε υπόψη τη φύση των εργασιών της κατηγορούμενης όπως την ανέλυσε ο συνήγορος της και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα όπως αυτές αναδεικνύονται από τα γεγονότα που παρέθεσε η Κατηγορούσα Αρχή και με αυτά συμφώνησε ο Συνήγορος Υπεράσπισης ο οποίος επεξήγησε με πληρότητα και ικανοποιητικά τις περιστάσεις υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα στη γραπτή αγόρευση του, οι οποίες συνιστούν μαζί με τους άλλους μετριαστικούς παράγοντες λόγους για επίδειξη επιείκειας. Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη οποιοδήποτε πρόσωπο.

Σε μια σοβαρή υπόθεση όπως είναι η παρούσα, αναφέρει το Κακουργιοδικείο Λάρνακας «αναδύεται έκδηλα η αναγκαιότητα επιβολής αυστηρής χρηματικής ποινής, όσο και να λάβει υπόψη κανείς τα όσα τέθηκαν ενώπιον μας από τον συνήγορο υπεράσπισης, γιατί είναι έντονη η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών που δημιουργείται για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα αποτροπής τέτοιας συμπεριφοράς».

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες την πλήρη και χωρίς ενδοιασμό και δισταγμό συνεργασία της κατηγορούμενης με την Αστυνομία, την άμεση παραδοχή της στο Δικαστήριο, την έμπρακτη μεταμέλεια της, την απολογία της.

Προσμετρήθηκαν επίσης η αποφυγή μιας περίπλοκης και χρονοβόρας ακροαματικής διαδικασίας μιας υπόθεσης που βρίσκεται στο μεταίχμιο της παραδοχής ή μη και ως εκ τούτου η οικονομία χρόνου και χρήματος, η επιβολή διοικητικού εξοντωτικού προστίμου από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ύψους 925 χιλιάδων ευρώ, η άγνοια του νόμου, η φύση, η βαρύτητα και η διάρκεια της παράβασης, οι ενέργειες για μετριασμό της οποιασδήποτε ζημιάς υπέστησαν τα υποκείμενα των δεδομένων και ο βαθμός συνεργασίας με την Αρχή Ελέγχου για την επανόρθωση της παράβασης και τον περιορισμό των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων τους.

Λήφθηκαν ακόμα υπόψη ως μετριαστικοί παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο, οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επηρέασε η παράβαση, ο τερματισμός εργασιών της και οι ζημιές που υπέστη, η διάσταση και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η επιβολή ποινής σε μια των κατηγοριών όταν αυτές πηγάζουν από τα ίδια τα γεγονότα και η συνολικότητα της ποινής.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.