Τα γραφεία της εταιρείας είχαν θεωρηθεί πιθανός στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και γι’ αυτό προστατευόταν με περιπολίες από την Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο  Ισραηλινός, ο οποίος στεγάζεται στο κτήριο της εταιρείας Intellexa στη Λάρνακα, είναι «ειδικός αστυνομικός» για σκοπούς οπλοφορίας εν τούτοις η  παροχή τέτοια άδειας απαιτεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ενδελεχή έρευνα από τις αρχές ασφαλείας.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης οτι τα γραφεία της εταιρείας είχαν θεωρηθεί πιθανός στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και γι’ αυτό προστατευόταν με περιπολίες από την Αστυνομία, ενώ επίσης φέρεται να είχε συνεργαστεί στο παρελθόν η Αστυνομία με στελέχη της εταιρείας για σκοπούς διαλεύκανσης σοβαρών αδικημάτων.

Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι αρχές γνώριζαν τις δραστηριότητές τους. Χθες το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την εταιρεία του Ισραηλινού εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως τηρούνται όλοι οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τίθεται θέμα παρανομίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  μετά από έγκυρες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ένας Ισραηλινός (όχι ο Tal Dilian) που εδρεύει στα γραφεία της εταιρείας στη Λάρνακα αιτήθηκε και έλαβε άδεια οπλοφορίας για λόγους ασφαλείας, καθώς υποστήριξε ότι λόγω της καταγωγής του, αλλά και της φύσης της εργασίας του, κινδυνεύει.
Ωστόσο για να οπλοφορεί κάποιος στην Κυπριακή ΔΗμοκρατία,  θα πρέπει να εγγράφει ως ειδικός αστυνομικός και η αίτησή του να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον αρχηγό Αστυνομίας.

Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ελεγχθεί σε σχέση με τις δραστηριότητές του και κρίθηκε ότι δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Οι Ισραηλινοί και τα γραφεία της εταιρείας Intellexa είχαν θεωρηθεί ως πιθανοί στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης και για αυτό τον λόγο η Αστυνομία τους παρείχε προστασία στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατιών μέτρων που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφερε υπηρεσίες στην Αστυνομία;

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι γίνονταν και γίνονται τακτικές περιπολίες για προστασία τους στη Λάρνακα. Προφανώς προκύπτουν ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Προσέφερε υπηρεσίες στην Αστυνομία;

Πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι στο παρελθόν η Αστυνομία είχε ζητήσει τη συνεργασία της εταιρείας κάποιες φορές για σκοπούς διαλεύκανσης σοβαρών αδικημάτων. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτές οι υπηρεσίες δόθηκαν, αν ήταν νόμιμες (ακόμα και αν εξυπηρετούσαν νόμιμο σκοπό) και τι αντικείμενο είχαν.

Είναι ακόμα άγνωστο αν αυτή η πιθανή συνεργασία ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Αστυνομίας και του αρμόδιου υπουργείου ή αν αποτελούσε «φιλική» συμβολή σε κάποια τμήματα της Αστυνομίας με τα οποία οι Ισραηλινοί διατηρούσαν σχέσεις. Νέες έρευνες Χθες, κλιμάκιο του αρχηγείου Αστυνομίας μετέβη και πάλι στη Λάρνακα με ένταλμα ερεύνης. Εξετάστηκαν διάφορες συσκευές που βρίσκονταν στα γραφεία, κεραίες, αλλά και έγγραφα που παραλήφθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.

 

Διαβάστε επίσης: