Κατάσταση της ΕΕ: Καταπολέμηση της νόσου COVID-19, ανάκαμψη, κλίμα και εξωτερική πολιτική

Στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την κατάσταση της Ένωσης, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήµατα στην πρόεδρο της Επιτροπής von der Leyen σχετικά µε τις πιο άµεσες προκλήσεις της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ξεκίνησε τη δεύτερη οµιλία της θητείας της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι, αντιµέτωποι µε τη µεγαλύτερη παγκόσµια κρίση στον τοµέα της υγείας για έναν αιώνα, τη βαθύτερη παγκόσµια οικονοµική κρίση εδώ και δεκαετίες και τη σοβαρότερη πλανητική κρίση στην ιστορία, «επιλέξαµε να ενεργήσουµε µαζί, ως ενιαία Ευρώπη, και µπορούµε να είµαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Τόνισε ότι η Ευρώπη συγκαταλέγεται µεταξύ των παγκόσµιων ηγετών όσον αφορά τα ποσοστά εµβολιασµού, παρότι µοιράζεται το ήµισυ της παραγωγής εµβολίων της µε τρίτες χώρες σε αντίθεση µε άλλες χώρες στην κορυφή της ίδιας λίστας. Τώρα, προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση του παγκόσµιου εµβολιασµού, η συνέχιση των προσπαθειών στην Ευρώπη και η καλή προετοιµασία για µελλοντικές πανδηµίες.

Όσον αφορά το µέλλον, στάθηκε ιδιαίτερα στα θέµατα της ψηφιακής τεχνολογίας και της κλιµατικής αλλαγής, ενώ µιλώντας για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ζήτησε µια ευρωπαϊκή πολιτική άµυνας στον κυβερνοχώρο και µια νέα ευρωπαϊκή πράξη για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την ευρωπαϊκή άµυνα υπό τη γαλλική προεδρία.

Σε τοποθέτηση εκ µέρους της Οµάδας της Αριστεράς, ο συµπρόεδρος της Οµάδας, Martin Schirdewan, ανάφερε ότι η κα von der Leyen συνεχάρη τον εαυτό της, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις στα σηµερινά προβλήµατα.

Απαίτησε να αφαιρεθεί η προστασία των διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας από τα εµβόλια και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι 10 πλουσιότεροι δισεκατοµµυριούχοι στην Ευρώπη αύξησαν περαιτέρω τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, ενώ ταυτόχρονα ένα στα πέντε παιδιά στην ΕΕ µεγαλώνει σε συνθήκες φτώχιας ή αντιµέτωπο µε τον κίνδυνο φτώχιας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy