Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας στο επίκεντρο συνάντησης ΔΗΚΟ με ΟΕΒ

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται από τους περιορισμούς και τη μη επαρκή στήριξη τους, εν μέσω της παρατεταμένης πανδημίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ),  Αντώνη Αντωνίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι ευχήθηκε στην ΟΕΒ να συνεχίσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, που αφορούν στις επιχειρήσεις, ευρύτερα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Όπως πρόσθεσε «δυστυχώς έπρεπε για ακόμη μια φορά να καταγράψουμε τις δικές μας ανησυχίες για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας», σημειώνοντας ότι «η  Κύπρος έχει το τέταρτο χειρότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ».

«Κατ’ ακρίβεια είχε τη μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους της το 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε το τρίτο χειρότερο επιτόκιο σε ό,τι αφορά το δανεισμό με βάση τα κρατικά ομόλογα αλλά ταυτόχρονα έχουμε και τη 2η χειρότερη επίδοση σε ότι αφορά την απώλεια εισοδημάτων», είπε.

Όπως πρόσθεσε «όλα αυτά δείχνουν πως όχι μόνο πληρώνουμε για κακοδιαχείριση και για λάθη αυτής της Κυβέρνησης που δυστυχώς πιέζουν την κυπριακή οικονομία αλλά αυτός ο δανεισμός δεν έχει φέρει ακόμη οφέλη στην κυπριακή οικονομία», για να σημειώσει πως «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο βλέπουμε τέτοια φαινόμενα όπου 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύει να μην ξανανοίξει μετά την πανδημία».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως είναι για αυτό που το κόμμα του έχει προτείνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα όπως είναι η αναδρομική επιδότηση των ενοικίων, των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία έτσι ώστε να αναπληρωθεί αυτός ο χρόνος που έχασαν οι επιχειρήσεις λόγω της απραξίας της Κυβέρνησης.

Είπε πως το ΔΗΚΟ επιμένει στην επαναφορά του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, το οποίο είχε αποσύρει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κάτω από την πίεση των τραπεζών, στην επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στους 12 μήνες, στη μείωση φορολογιών για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη πάνω στις επιχειρήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία ενόσω διαρκεί η πανδημία.

Κάλεσε την Κυβέρνηση «να υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις, έστω και τώρα, έστω και με καθυστέρηση, γιατί δεν είναι επικοινωνιακά που πρέπει να διαχειρίζονται την πανδημία αλλά επί της ουσίας».

Κατέληξε λέγοντας ότι «οι κυπριακές επιχειρήσεις, οι Κύπριοι εργαζόμενοι, η κυπριακή κοινωνία δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια της οποιασδήποτε καθυστέρησης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy