Η κατάσταση των θεµελιωδών δικαιωµάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 και το 2021

Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά µια φορά το χρόνο έκθεση στην οποία σκιαγραφείται το επίπεδο των θεµελιωδών δικαιωµάτων και του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη.

Η έκθεση καταπιάνεται συνήθως µε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώµατος, εθνοτικής / κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων φρονηµάτων, ιδιοκτησίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισµού και ταυτότητας φύλου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε ευάλωτες οµάδες, όπως τους ΛΟΑΤΚΙ+, τους Ροµανί (Ροµά) κ.α. και στην έµφυλη βία µε έµφαση στη σεξουαλική βία και σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο έχει στη συγκεκριµένη έκθεση η βαρύτητα που δίνεται στη διαφθορά και στις αποκαλύψεις για χρήση του λογισµικού Pegasus. Μέσα στο πλαίσιο αυτό θέτει και τη διάκριση εξουσιών, τη λογοδοσία και την απαγόρευση του αυθαίρετου χαρακτήρα των εκτελεστικών εξουσιών, το ανεξάρτητο δικαστήριο µακριά από πολιτική επιρροή και αναφέρεται στην ανάγκη ανεξαρτησία των ΜΜΕ από παράγοντες πολιτικούς και οικονοµικούς (διαφθοράς).

Σηµαντικές είναι και οι αναφορές που αφορούν το προσφυγικό. Πιο συγκεκριµένα, καλεί τα κράτη-µέλη να διασφαλίσουν ότι δεν ασκούνται διώξεις κατά ατόµων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που βοηθούν µετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους. Επίσης, καταδικάζει τις περιπτώσεις επαναπροωθήσεων, τις παραβιάσεις θεµελιωδών δικαιωµάτων και τη βία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σχετικά µε τη Frontex, εκφράζει βαθιά ανησυχία για πληροφορίες µε τις οποίες αναγνωρίζεται η συµµετοχή της σε επαναπροωθήσεις.

Θετικό στοιχείο είναι η καταδίκη της «υπερβολικής» χρήσης βίας από τις Αρχές επιβολής του νόµου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Συνδέει την αύξηση εξουσιών των Αρχών αυτών µε την αύξηση των µαζικών παρακολουθήσεων και τις υποκλοπές.

Μεγάλη νίκη είναι η αναγνώριση ότι η στέγαση αποτελεί θεµελιώδη ανάγκη και θεµελιώδες δικαίωµα, όπως και ότι η φτώχεια είναι µορφή διάκρισης που οδηγεί σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Ως καλύτερο τρόπο αντιµετώπισης προτείνει να διασφαλιστεί το δικαίωµα σε ποιοτική εργασία που να µπορεί να συµβιβαστεί µε την προσωπική και οικογενειακή ζωή. Κατ’ επέκταση, καλεί να ενισχύσουν τις επιθεωρήσεις εργασίας και να λάβουν µέτρα για την εξάλειψή της.

Από την έκθεση δεν θα µπορούσαν να λυπούν και αντανακλάσεις των πολιτικών της ΕΕ. Βασική είναι η προσπάθεια όλο και περισσότερο παρεµβάσεών της στα εσωτερικά των κρατών-µελών, η περαιτέρω σύνδεσή τους µε οικονοµικές πολιτικές και η αξιοποίηση του προϋπολογισµού για άσκηση πιέσεων.

Η ευρωβουλευτής Clare Daly, µιλώντας εκ µέρους της οµάδας της Αριστεράς, υπογράµµισε την αντίθεση αυτή λέγοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία από τη µια πλευρά καταπιάνεται µε τα θεµελιώδη δικαιώµατα και από την άλλη προωθούνται οικονοµικές πολιτικές που καταστρέφουν ζωές των εργαζοµένων.

Η Clare Daly υπογράµµισε ακόµα τα αποτελέσµατα των εγκληµατικών πολέµων, στην Ουκρανία που «δικαίως καταδικάζουµε µε τον πιο έντονο τρόπο, παρόλο που δεν κάνουµε τίποτα για να σταµατήσουµε αυτόν τον πόλεµο», αλλά και σε αυτόν «στην Ευρώπη, παρόλο που δεν τον αποκαλούµε έτσι. Αλλά είναι ένας συνεχής και αιµατηρός πόλεµος κατά των µεταναστών που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν µια δεκαετία. Μόνο τον τελευταίο χρόνο 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σύνορά µας. Αµέτρητοι άλλοι απωθήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, βιάστηκαν και βασανίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ. Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι ανασύρθηκαν ξανά υπό κράτηση, φρίκη και θάνατο στη Λιβύη και η ΕΕ χρηµατοδότησε τη Λιβυκή Ακτοφυλακή».

Η έκθεση υπερψηφίστηκε µε 410 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 42 αποχές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy