Καταστηματάρχες: Ορατός ο κίνδυνος για εξώσεις και απολύσεις

Απογοητευτική είναι η πρώτη εκτίμηση σε σχέση με την κίνηση στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Δυστυχώς, οι καταστηματάρχες στο λιανικό εμπόριο είδαν τα εμπορεύματά τους να παραμένουν στα ράφια, με τους καταναλωτές να αρκούνται στις αγορές βασικών αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε πως εκεί που πήγαινε η αγορά να συνέλθει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ήρθε ο πόλεμος για να δημιουργήσει νέα αρνητικά δεδομένα.

Στο παζάρι επικρατεί αβεβαιότητα και αστάθεια, σημείωσε ο κ. Κουρσάρης, ενώ όπως είπε πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελπίζουν στο τουριστικό ρεύμα, ευελπιστώντας ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια των 800.000 Ρώσων και Ουκρανών.

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές που δεν άνοιξαν ακόμη και δεν γνωρίζουν εάν θα ανοίξουν κάτω από το βάρος των εξόδων του ενοικίου, του ρεύματος, των μισθών κ.λπ.

Δυστυχώς, όπως είπε ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ, δεν έγινε καμιά ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να ανασάνουν, οι οποίες πιέζονται και από τις τράπεζες.

Ο κ. Κουρσάρης δεν αποκλείει να δούμε και εξώσεις καταστηματαρχών που δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκια, αλλά και απολύσεις προσωπικού, αφού οι εργοδότες αδυνατούν να πληρώνουν τους μισθούς τους.

Οι καταναλωτές κινούνται πολύ συντηρητικά αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα. Τα καταστήματα τροφίμων και οι υπεραγορές κινήθηκαν κατά την περίοδο των εορτών, όμως και πάλι οι αγορές δεν έφτασαν τα επίπεδα προηγούμενων χρόνων.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υποδημάτων, ένδυσης κ.λπ. η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική.

Ελένη Κωνσταντίνου 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.