Καταστράφηκαν οι πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια

Τελειωτικό κτύπημα στους παραγωγούς μετά το χαλάζι του περασμένου Οκτώβρη

Από τα παρακάλια για βροχές έφτασαν στην απόγνωση για τις καταστροφές από τις υπερβολικές βροχές.

Οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής Κοκκινοχωρίων ζουν το άλλο άκρο των διαθέσεων της φύσης αυτές τις μέρες αφού η πολυομβρία κατέστρεψε σχεδόν το σύνολο των φυτειών πατατών.

Ο επαρχιακός γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου, Γιαννάκης Γαβριήλ, εκτίμησε ότι περίπου 80% της πατατοκαλλιέργειας έχει καταστραφεί ολοσχερώς, είτε πρόκειται για ώριμες πατάτες πριν την εκρίζωση ή για νέες φυτείες. “Από την πολυομβρία τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει και η πατατοκαλλιέργεια στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει καταστραφεί”, ανέφερε ο κ. Γαβριήλ ο οποίος κάλεσε τους πατατοπαραγωγούς να δηλώσουν τις ζημιές ώστε να αξιολογηθούν από το Τμήμα Γεωργίας.  Ταυτόχρονα, ζημιά έχουν υποστεί και τα σιτηρά χωρίς όμως να έχει ακόμα υπολογιστεί το μέγεθος.

Ο Γ. Γαβριήλ ανέφερε ότι οι παραγωγοί έχουν λάβει προκαταβολή για τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς και κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας να υλοποιήσει τη δέσμευση για εξόφληση εντός Ιανουαρίου, υπόσχεση η οποία είχε δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο σε επίσκεψη του υπουργού στην περιοχή. Είναι το δεύτερο και τελειωτικό κτύπημα που δέχονται οι πατατοπαραγωγοί οι οποίοι είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές από σφοδρή χαλαζοθύελλα που είχε πλήξει την περιοχή στις 20 Οκτωβρίου 2019.

Οι παραγωγοί καλύπτονται πλέον από το νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων για το οποίο όμως ζήτησε καλύτερη καταγραφή των ζημιών ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Κάρυος.

Για το νέο πλήγμα, ο κ. Κάρυος ανέφερε ότι αφορά και τη χειμερινή σοδειά αλλά και στις πατάτες που φυτεύτηκαν πριν ενάμιση μήνα περίπου και έχουν βλαστήσει. Πέραν τούτου όμως, λόγω του ότι τα χωράφια έχουν γίνει λίμνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσουν να φυτέψουν ούτε τη νέα σοδειά οι παραγωγοί η οποία φυτεύεται από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

«Έχουμε μάθει να είμαστε αγωνιστές. Αν δεν καταφέρουμε να μετριάσουμε τη ζημιά και να μας δει και το κράτος όπως πρέπει να δει και τους γεωργούς, τότε θα περιμένουμε τον επόμενο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών.

Τάσος Περδίος