Καταστροφική για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους η διχοτόμηση

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη λύση δύο κρατών» συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, που ορίζουν τη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, υπονομεύουν την επικείμενη άτυπη συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, αναφέροντας τα πιο πάνω υπογράμμισε χθες ότι «η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο. Οποιουδήποτε είδους διχοτομικές λύσεις θα αποτελέσουν την αρχή νέων μεγάλων περιπετειών για τον λαό μας. Για τους Ε/κ θα σημαίνει την οριστική απώλεια της μισής τους πατρίδας. Για τους Τ/κ θα σημαίνει το σταδιακό αφανισμό της κοινότητάς τους. Η διχοτόμηση θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο μόνιμης έντασης και ανασφάλειας στο νησί με απρόβλεπτους κινδύνους. Κάθε Κύπριος, Ε/κ ή Τ/κ, που αγαπά την πατρίδα του πρέπει να απορρίπτει ασυζητητί την ιδέα της λύσης δύο κρατών».

Το ΑΚΕΛ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε θα συναινέσει σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών στην Κύπρο. Μόνη επιλογή είναι η λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, τονίζει και καταλήγει: «Ο μόνος δρόμος για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί».

Ο ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει «να πάμε στην άτυπη διάσκεψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με μόνη επιδίωξή μας την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι «οδηγούμαστε σε μία τουρκικών προδιαγραφών Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, με ασαφή τη βάση διαπραγμάτευσης και χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι οι προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά τις ανησυχίες της για την Πενταμερή. Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι οι Τούρκοι με την τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων προδικάζουν το αποτέλεσμα της Πενταμερούς -ένα αδιέξοδο με βαρύ τίμημα για τη δική μας πλευρά.

 Συσκέψεις και έγγραφα προετοιμασίας

Στο μεταξύ, έγγραφα και σημειώματα για επί μέρους θεματικές, με θέσεις της ε/κ πλευράς που θα απαντούν στα όποια ζητήματα εγερθούν από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά και θα επιχειρούν εκτροχιασμό της βάσης λύσης, καλούνται να ετοιμάσουν οι νομικοί-συνταγματολόγοι που πλαισιώνουν τη «μικρή» διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να διευκρινίσει σχετικές δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι. Διευκρίνισε ότι θα ετοιμαστούν απαντήσεις για επί μέρους θέματα, όπως π.χ. πώς αντιμετωπίζεται νομικά και πολιτικά το θέμα της λύσης δύο κρατών, αν είναι συμβατή με την ΕΕ και γίνεται αποδεκτή, τι σημαίνει πολιτική ισότητα όπως την αντιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Εθνη και ποια η πραγματική της έννοια κ.ο.κ. Στην προχθεσινή σύσκεψη της «μικρής» ομάδας, όπως πληροφορούμαστε, προσκλήθηκε και ανταποκρίθηκε και ο διεθνολόγος, επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού, Τουμάζος Τσιελεπής, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις του ΑΚΕΛ.

Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με τη «μεγάλη» διαπραγματευτική ομάδα, προκειμένου να καθοριστεί ο ρόλος των μελών της, όταν και εφόσον προκύψουν διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας

Θα πρέπει η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι δεν αποδεχόμαστε οποιεσδήποτε επεκτατικές πολιτικές της, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σχολιάζοντας αναφορές του αντιπροέδρου και του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα.

Ο κ. Κούσιος σημειώνει πως «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, θα συμμετάσχει στην άτυπη Πενταμερή, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ και η οποία ευελπιστούμε ότι θα είναι η απαρχή για να επιτευχθεί μια δίκαιη, διαρκής, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας επανενωμένης πατρίδας, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικές εγγυήσεις, και που θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ. Μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Προσθέτει πως «καθόσον αφορά τα Βαρώσια, θα πρέπει η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι δεν αποδεχόμαστε οποιεσδήποτε επεκτατικές πολιτικές της, οι οποίες επίσης δεν είναι αποδεκτές ούτε από τον ΟΗΕ μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550 και 789, αλλά ούτε και από την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα, ευρύτερα».

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy