Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα του Κασιδιάρη

Στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, η τροπολογία που αφορά την απαγόρευση κατάρτισης εκλογικών συνδυασμών σε πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί σε ποινική κάθειρξη, περίπτωση στην οποία εμπίπτει και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Η τροπολογία αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, την επόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, η τροπολογία εμπεριέχει επιπλέον δικλείδες για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές συνδυασμών, στα οποία μετέχουν άτομα που έχουν καταδικασθεί σε ποινική διαδικασία.

«Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας», αναφέρει η ελληνική Κυβέρνηση.

«Η πρόσθετη αξία που εισφέρει η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί “αχυράνθρωποι” αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς, δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη», τονίζει.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση σημειώνει ότι η τροπολογία «είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», παραθέτοντας ένα αναλυτικό σκεπτικό για τη συνταγματικότητα της διάταξης.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απολύτως ανεκτική στους εχθρούς της. Όσους την επιβουλεύονται χρησιμοποιώντας την», αναφέρει σχετικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy