Καταθλιπτικό το τοπίο στην Κύπρο

Έξι χρόνια μετά που ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης και η κατάσταση χειροτερεύει

«Έξι χρόνια μετά που ο κ. Αναστασιάδης ανέλαβε την τύχη του κυπριακού λαού, το τοπίο είναι καταθλιπτικό. Και η ελπίδα επανένωσης του τόπου μας όσο πάει ξεθωριάζει». Έτσι σκιαγράφησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ την κατάσταση σήμερα, επισημαίνοντας πως η Ιστορία θα κρίνει τον κ. Αναστασιάδη πολύ αυστηρά γι’ αυτό. «Γιατί παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δ. Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις. Με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα.  Με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην ετοιμότητα για λύση του προβλήματος. Ο ίδιος τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το Κυπριακό;», διερωτήθηκε; Είναι γεγονός, τόνισε, ότι η κύρια ευθύνη για τη συνέχιση της ντε φάκτο διχοτόμησης βαραίνει την Τουρκία, με τις αδιάλλακτες θέσεις που στηρίζει, την επιθετικότητα και την προκλητικότητά της. «Αυτό δεν απαλλάσσει τον κ. Αναστασιάδη για τους λανθασμένους και πρόχειρους χειρισμούς που έγιναν», σημείωσε.

Οι εξελίξεις είναι πλέον κάτι περισσότερο από κρίσιμες, υπέδειξε ο Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί το στενό περιθώριο που έχουμε για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. «Συνειδητοποιεί ο κ. Αναστασιάδης ότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, υπάρχει κίνδυνος επίρριψης ευθυνών και στη δική μας πλευρά; Ότι η οριστική διχοτόμηση θα είναι πιο κοντά από ποτέ;  Ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Ούτε με λύση που κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ως ομοσπονδία αλλά θα έχει άλλο περιεχόμενο. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο συνιστά πολιτικό έγκλημα. Προδοσία», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που μιλούσε στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Μορφωτικού Συλλόγου Νεολαία Τύμπου, αναφέρθηκε και στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, τονίζοντας πως το 2013, ο κ. Αναστασιάδης υποσχόταν άνοιξη. Το 2018, η Κύπρος, που ο πληθυσμός της δεν είναι περισσότερος από μια συνοικία της Αθήνας, έχει άστεγους. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, απλώς βλέπει τους αριθμούς. Κανένα όραμα για κοινωνική πολιτική, καμία έγνοια για τους μισθούς που ακρωτηριάζονται, για τις άσχημες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Υπάρχει ωστόσο ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού διαπρέπει. Στον τομέα της διαφθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων. Αυτά τα έξι χρόνια που κυβερνούν, το ένα σκάνδαλο ξεσπά μετά το άλλο, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο των σκανδάλων που φέρει πλήρως τη σφραγίδα τους: την άλωση του Συνεργατισμού και μετέπειτα τη διάλυσή του», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.