Καταξιώνονται οι τρεις Ιατρικές Σχολές της Κύπρου

Οι Ιατρικές Σχολές της Κύπρου, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας τους, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Οι Κοσµήτορές τους µιλούν στη «Χ» για τις Σχολές τους και τον τοµέα της Υγείας γενικότερα  

  • «Στην Κύπρο βιώνουµε την παγκόσµια πρωτοτυπία να έχουµε τρεις Ιατρικές Σχολές και κανένα Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο»

Του Ειρηναίου Πίττα

Οι τρεις Ιατρικές Σχολές της Κύπρου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές του εξωτερικού µε µελανό σηµείο όµως την απουσία Πανεπιστηµιακών Νοσοκοµείων. Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας τους, έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν έργο, ελκύοντας φοιτητές από όλο τον κόσµο και έχοντας απόφοιτους που δραστηριοποιούνται και ανταποκρίνονται επάξια στις πιο ανεπτυγµένες χώρες του τοµέα. Πανεπιστήµιο Κύπρου, Πανεπιστήµιο Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο δικαιούνται να είναι περήφανα για τις Ιατρικές Σχολές και τα προγράµµατά τους, ωστόσο δεν εφησυχάζουν αφού οι εξελίξεις και καινοτοµίες στον ιατρικό τοµέα είναι συνεχείς.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής

Τα Πανεπιστήµια της χώρας µας προσφέρουν στους φοιτητές σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.

Στο Πανεπιστήµιο Κύπρου όλες οι λειτουργίες και δραστηριότητες της Ιατρικής Σχολής στεγάζονται στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ), σε ένα ελκυστικό, παραγωγικό και άρτια εξοπλισµένο περιβάλλον. Εκεί στεγάζεται και το Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, ενώ άρχισε πρόσφατα η ανέγερση των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στην Πανεπιστηµιούπολη. Η αποπεράτωση του έργου προγραµµατίζεται το 2025. Η Ιατρική Σχολή έχει επίσης εγκαθιδρύσει στρατηγικές συνεργασίες µε σηµαντικούς φορείς παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως τον Οργανισµό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Οι φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας διδάσκονται σε υποδοµές τελευταίας τεχνολογίας που περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, το πανεπιστηµιακό ιατρικό κέντρο πρωτοβάθµιας φροντίδας, το κέντρο ανατοµίας, το ινστιτούτο υπερήχων, τα εργαστήρια κλινικών δεξιοτήτων, ιστολογίας και ιστοπαθολογίας και την εξειδικευµένη βιβλιοθήκη. Παράλληλα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας είναι πιστοποιηµένο εξεταστικό κέντρο του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Αγγλίας και συνεργάζεται µε το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών του Ηνωµένου Βασιλείου στο πλαίσιο του µεταπτυχιακού προγράµµατος στην Οικογενειακή Ιατρική. Επιπλέον, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να πραγµατοποιήσουν την κλινική τους άσκηση σε τρεις ηπείρους, µιας και το Πανεπιστήµιο συνεργάζεται µε νοσοκοµεία σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο µε τη σειρά του διατηρεί αποκλειστικές συµφωνίες µε τα µεγαλύτερα δηµόσια και ιδιωτικά νοσοκοµεία στην Κύπρο, µε νοσοκοµεία στην Ελλάδα, καθώς και στο Ισραήλ. Προσφέρει ακόµα καλοκαιρινά προγράµµατα πρακτικής εκπαίδευσης σε 10 χώρες. Η Κοσµήτορας της Σχολής επεσήµανε πως σε θέµατα εγκαταστάσεων και εξοπλισµών προσπαθούν να συµβαδίζουν συνεχώς µε τις νέες εξελίξεις.

Απόφοιτοι στις πιο ανεπτυγµένες χώρες του τοµέα

Οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών µας δύνανται να σταθούν επάξια στις πιο ανεπτυγµένες χώρες του τοµέα.

Σύµφωνα µε τον Κοσµήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, Καθηγητή Ανδρέα Χαραλάµπους, οι απόφοιτοί τους εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε παγκοσµίου φήµης ιατρικά κέντρα. Σηµείωσε ότι σε σύνολο 600 αποφοίτων µέχρι τώρα, οι 599 έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας σε 200 και πλέον ιατρικά κέντρα, µεταξύ των οποίων συµπεριλαµβάνονται νοσοκοµεία διεθνούς κύρους σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Αυστραλία και Ισραήλ.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο έχει µέχρι στιγµής τρεις γενιές αποφοίτων -78 συνολικά. Αυτή τη στιγµή, οι απόφοιτοι είναι σκορπισµένοι σε όλο τον κόσµο για εκπαίδευση ειδικότητας. Σύµφωνα µε την Κοσµήτορα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου, Καθηγήτρια Εlizabeth Johnson, υπάρχουν απόφοιτοι µεταξύ άλλων σε Γερµανία, Αµερική, Καναδά, ακόµα και Ταϊλάνδη. Η κα Johnson τόνισε ότι το στοίχηµα είναι επειδή έχουν φοιτητές από όλο τον κόσµο, το πτυχίο που θα παίρνουν να αναγνωρίζεται ώστε να µπορούν να ασκήσουν ιατρική στη χώρα τους.

Προς όφελος των ασθενών τα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία

Σε σχέση µε το ενδεχόµενο δηµιουργίας πανεπιστηµιακών νοσοκοµείων, ο αναπληρωτής Κοσµήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κύπρου, Καθηγητής Γεώργιος Χατζηγεωργίου, σηµείωσε πως «η δηµιουργία Πανεπιστηµιακών Κλινικών, σύµφωνα και µε τη διεθνή εµπειρία, συνεισφέρει στη βελτίωση της παρεχόµενης εκπαίδευσης, αλλά συµβάλλει σηµαντικά και στη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία πάντα µε συναδέλφους του δηµοσίου τοµέα». ∆υστυχώς, πρόσθεσε, στην Κύπρο βιώνουµε την παγκόσµια πρωτοτυπία να έχουµε τρεις Ιατρικές Σχολές και κανένα Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο. Συµπλήρωσε πως το Πανεπιστήµιο Κύπρου επενδύει σε κλινικούς ακαδηµαϊκούς ιατρούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της συµφωνίας µε τον ΟΚΥπΥ, «αλλά χωρίς την ανάπτυξη Πανεπιστηµιακών Κλινικών η στελέχωση θα είναι ελλιπής και, δυστυχώς, ο Κύπριος πολίτης θα στερηθεί των υπηρεσιών από εξειδικευµένους ακαδηµαϊκούς ιατρούς».

Ο Κοσµήτορας στο Πανεπιστήµιο Λευκωσίας τόνισε πως η Κύπρος διαθέτει εξαίρετους επαγγελµατίες υγείας και έχει πολύ καλές επιδόσεις στον τοµέα. «Πάντοτε όµως θα υπάρχει η ανάγκη της περαιτέρω αναβάθµισης», συνέχισε, επισηµαίνοντας ότι για το λόγο αυτό επείγουν η προώθηση νοµοσχεδίου για λειτουργία πανεπιστηµιακών νοσοκοµείων και η εισαγωγή και θεσµοθέτηση κριτηρίων ποιότητας στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Εξήγησε ότι αυτό θα συµβάλει στη στήριξη των επαγγελµατιών υγείας µέσα από τη συνεχιζόµενη ιατρική εκπαίδευση και τη συµµετοχή τους σε πανεπιστηµιακά προγράµµατα και κλινικές έρευνες και θα λειτουργήσει προς όφελος των ασθενών. «Θα βοηθήσει επίσης την Κύπρο να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ιατρικού τουρισµού», συµπλήρωσε.

Η δρ Johnson από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο υπογράµµισε ότι ένα Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο µπορεί να βοηθήσει σηµαντικά. Εξήγησε πως δύναται να γίνει στέγη για καθηγητές που είναι γιατροί και θέλουν να ασκούν ιατρική, αλλά και για τους φοιτητές. Πρόσθεσε δε, ότι σε ένα Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο το επίπεδο είναι πιο υψηλό, µιας και οι καθηγητές και κλινικοί καθηγητές είναι άτοµα που συµµετέχουν και ασχολούνται µε τις εξελίξεις και την έρευνα στον τοµέα.

Φοιτητές από όλο τον κόσµο στις Ιατρικές Σχολές µας

Στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστηµίων µας σπουδάζουν φοιτητές από όλο τον κόσµο.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε τον Κοσµήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, Καθηγητή Ανδρέα Χαραλάµπους, η Σχολή του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας ελκύει φοιτητές από 80 χώρες «συµπεριλαµβανοµένων χωρών µε παράδοση στην ιατρική εκπαίδευση όπως ΗΠΑ, Ηνωµένο Βασίλειο, Ισραήλ, Αυστραλία και Καναδάς».

Η Κοσµήτορας της Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Καθηγήτρια, Elizabeth Johnson, επεσήµανε πως οι περίπου 800 φοιτητές τους προέρχονται από 40 και πλέον χώρες του κόσµου, µεταξύ των οποίων όλη η Ευρώπη, η Αµερική, η Αυστραλία ακόµα και η Ινδία. Σε σχέση µε το ακαδηµαϊκό προσωπικό, ανέφερε πως είναι αναλογίας περίπου 3 µαθητές προς 1 καθηγητή.

Η µοναδική δηµόσια Ιατρική Σχολή της Κύπρου, αυτή του Πανεπιστήµιου Κύπρου, από το 2013 που λειτουργεί προσελκύει κάθε χρόνο τους άριστους µαθητές της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης από Κύπρο και Ελλάδα.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τομέα Υγείας

Κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο του τομέα της Υγείας στην Κύπρο, ο ανα­πληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Γεώργιος Χατζηγεωργίου, επεσήμανε πως «αν συγκριθεί με το επίπεδο προηγμένων ευρωπαϊκών χω­ρών, τότε δεν είμαστε σε καλή θέση σε πολλές παραμέτρους, ενώ αν συγκριθεί με το επίπεδο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, τότε σε κάποιες παραμέ­τρους είμαστε σε καλή θέση, ενώ σε άλλες υπολειπόμαστε σημαντικά, όπως η αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλι­κών επεισοδίων σε οξεία φάση, καθώς και η μετανοσοκομειακή διαχείριση». Επεσήμανε ακόμα ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη και συστηματική καταγρα­φή των προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε πως τομείς που πραγματι­κά χρήζουν άμεσης βελτίωσης είναι ο επανασχεδιασμός αντιμετώπισης των οξέων περιστατικών (π.χ. απουσία κέ­ντρου τραύματος, έλλειψη παιδιατρικού ΤΑΕΠ) και η ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής μετα-νοσοκομειακής φροντί­δας.

Η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχο­λής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, δρ Elizabeth Johnson, σημείωσε δύο μελανά σημεία στον τομέα της Υγείας. Το πρώτο είναι η γήρανση και η επα­κόλουθη φυγή έμπειρων γιατρών. Ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με τη γήραν­ση του πληθυσμού και τις μεγαλύτερες ανάγκες που προκύπτουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προ­σωπικό. «Δεν είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία», σημείωσε για να προσθέσει ότι ούτε για τη φροντίδα μακράς διαρκείας που χρειάζεται ο πληθυσμός είμαστε έτοιμοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy