Κατεχόμενα: 11 χιλιάδες φοιτητές από την Τουρκία για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά – Επισκόπηση τ/κ Τύπου

Η «καταδίκη» του πρώην διευθυντή της «αρχής ηλεκτρισμού» για υπόθεση «διαφθοράς», το ενδεχόμενο εξαγωγής γάλακτος, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα παράνομα πανεπιστήμια, είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τον τουρκοκυπριακό Τύπο σήμερα.

Η «Αβρούπα» με τίτλο «Ενώ η ‘Kıb-Tek’ (σσ: η “αρχή ηλεκτρισμού”) χρεοκοπεί, 18 μήνες “φυλάκιση” για αστεία διαφθορά» γράφει ότι «ενώ εκείνοι που έκλεψαν απροκάλυπτα εκατομμύρια κυκλοφορούν ελεύθεροι, ο πρώην διευθυντής της “αρχής ηλεκτρισμού” Γκιουρκάν Ερντογάν “καταδικάστηκε” σε 18 μήνες “φυλάκιση” για κατάχρηση 64 χιλιάδων λιρών Τουρκίας». Αλλού αναφέρει ότι απαγορεύεται η είσοδος στα κατεχόμενα σε άτομα που είναι γνωστά για εμπλοκή σε οργανωμένο έγκλημα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι «στην 48η επέτειο της κατοχής, υπάρχουν αξιοσημείωτες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιοποιούν τις σφαγές Τουρκοκυπρίων που διέπραξαν οι συμμορίες της ΕΟΚΑ Β. (Την ίδια στιγμή), δεν είναι πολλοί αυτοί που καταδικάζουν τις σφαγές των Ελληνοκυπρίων από τους Τούρκους».

Η «Χαλκίν Σεσί (Η Φωνή του Λαού)», με τίτλο «Χαμογελαστά πρόσωπα στην ανώτατη εκπαίδευση» γράφει ότι «ο αριθμός των νέων φοιτητών αυξήθηκε κατά 47%. Εντεκα χιλιάδες 141 φοιτητές θα έρθουν φέτος από την Τουρκία στα πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα για τους Τουρκοκύπριους που έχασαν την ζωή τους το 1974. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ) Κουντρέτ Όζερσαϊ τόνισε ότι αν και η “κυβέρνηση” είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιβληθεί φόρος στον κατώτατο μισθό, δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για το θέμα αυτό και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης σύγχυση στην καταβολή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η «Κίμπρις» σε είδηση με τίτλο «Παραδειγματική τιμωρία» γράφει ότι «ο πρώην γενικός διευθυντής της αρχής ηλεκτρισμού Γκιουρτζάν Ερντογάν και ο οδηγός του Χιουσεγίν Ιντζέ κρίθηκαν ένοχοι για 522 υποθέσεις. Οι Ερντογάν και Ιντζέ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 18 μηνών για την πρόκληση ζημίας 101.180,48 λιρών Τουρκίας». Αλλού μεταδίδει την είδηση ότι ο πρόεδρος του τ/κ «επιμελητηρίου μηχανικών τροφίμων», ανέφερε ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω λανθασμένων πολιτικών και οικονομικών κρίσεων». Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο πρόεδρος της Τ/κ ένωσης παραγωγών και εκτροφέων ζώων, δήλωσε ότι «δεν έχει μείνει γάλα και οι παραγωγοί συνθλίβονται καθημερινά κάτω από τις αυξήσεις, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ορθή η απόφαση εξαγωγής του ντόπιου γάλατος».

Η «Γιενί Ντουζέν (Νέα Τάξη)» με τίτλο «Φυλάκιση 18 μηνών για διαφθορά σε υπερωρία» μεταδίδει την είδηση ότι «εκδόθηκε η ετυμηγορία για έναν από τους πρώην γενικούς διευθυντές της KIB-TEK, και τον οδηγό του, οι οποίοι δικάστηκαν με την κατηγορία της διαφθοράς». Αλλού αναφέρει ότι έφτασαν στα κατεχόμενα «11.141 φοιτητές από την Τουρκία για το νέο εξάμηνο». Σε άλλη είδηση γράφει ότι «σε περίπτωση που το (εγχώριο) γάλα εξαχθεί, η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης θα διαταραχθεί και η τιμή των εγχώριων προϊόντων θα αυξηθεί».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy