Κατεχόμενα: Αντιδράσεις μετά από εντολή Τατάρ για σχηματισμό «κυβέρνησης» σε βουλευτή του ΚΕΕ

Ακόμα και για πολιτικό πραξικόπημα κάνει λόγο σήμερα ο τ/κ Τύπος όσον αφορά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού «κυβέρνησης» στον «βουλευτή» του ΚΕΕ Ερσίν Τατάρ χθες βράδυ .

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τ/κ ηγέτης προχώρησε αναπάντεχα γρήγορα στην ανάθεση στον συγκεκριμένο «βουλευτή» και νυν «υπουργό εργασίας» στην απερχόμενη δεύτερη «κυβέρνηση» υπό τον «πρωθυπουργό», Φαίζ Σουτζούογλου. Κι αυτό έγινε χωρίς να περιμένει τη σύγκληση της κομματικής βουλής, του ανώτερου κομματικού οργάνου του ΚΕΕ.

Χθες έγινε συνεδρία της «κοινοβουλευτικής ομάδας» του ΚΕΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα του ονόματος ή των ονομάτων για να λάβουν την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», χωρίς όμως αποτέλεσμα και γι’ αυτό θα συζητούνταν πιο λεπτομερώς το ζήτημα στην αυριανή συνεδρία της κομματικής βουλής.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι δεν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της ολομέλειας της «βουλής» ο Ουνάλ Ουστέλ θέλησε να φύγει από το κτίριο. Όταν όμως είδε πως στην κεντρική είσοδο υπήρχαν δημοσιογράφοι πήγε από την πίσω πόρτα. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του εν λόγω «βουλευτή» να φεύγει χαιρετώντας από την πίσω πόρτα της «βουλής» και γράφει ότι όταν ρωτήθηκε πού πάει απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι».

Επίσης, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Χασάν Τατσόϊ, το όνομα του οποίου είχε γραφτεί μεταξύ αυτών που αναμενόταν να πάρουν την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», μετά την ανάθεση στον Ουστέλ αντέδρασε σκληρά – γράφει ο τ/κ Τύπος – λέγοντας πως σε αντίθεση με τις πρωινές εσωκομματικές αποφάσεις, δόθηκε η εντολή σε έναν που «έβγαλε κέρδος απ’ την καταστροφή», εννοώντας την υπόθεση με την παράνομη άφιξη τουρκικού τζετ τον καιρό της πανδημίας στα κατεχόμενα. Θεωρεί δε πως πίσω απ’ όλο αυτό βρίσκεται ο Φαίζ Σουτζούογλου.

Ο ίδιος, συνέχισε, έμαθε από τα ΜΕΕ την ανάθεση εντολής στον Ουνάλ Ουστέλ. Τα όσα συμβαίνουν, ανέφερε, είναι εξαιρετικά θλιβερά για το ΚΕΕ, το οποίο ήταν το πρώτο κόμμα σε ψήφους, όσους έχουν αφιεερώσει την ζωή τους στο ΚΕΕ, όπως ο ίδιος, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Η Αβρούπα γράφει για μαύρες σελίδες στην ιστορία του τόπου και πως ο Ερσίν Τατάρ έκανε αυτό που η Άγκυρα ήθελε, δίδοντας την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος στο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ, όπου αναδείχθηκε πρόεδρος ο Φαίζ Σουτζούογλου, είχε πάρει τις λιγότερες ψήφους

Ο Φαίζ Σουτζούογλου δήλωσε χθες βράδυ πως ήταν έκπληξη πως ξεκαθάρισε το όνομα χθες. Δεν ήταν έκπληξη το όνομα, είπε, γιατί συζητούνταν πως θα ήταν είτε ο Ουνάλ Ουστέλ, είτε ο Χασάν Τατσόι, αλλά το ότι αυτό ξεκαθάρισε χθες το απόγευμα ήταν έκπληξη. Σημείωσε ότι αύριο, Τετάρτη είχε αποφασίσει η «κοινοβουλευτική ομάδα» να συζητιούνταν το θέμα στην κομματική βουλή του ΚΕΕ και να ληφθεί η απόφαση για το σε ποιο πρόσωπο θα δίνονταν η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης».

Δεν ήταν έκπληξη, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουνάλ Ουστέλ που πήρε την εντολή, ο οποίος είπε πως θα περιμένει να πάρει τη σχετική αρμοδιότητα από τα συλλογικά όργανα του ΚΕΕ και να προχωρήσει γρήγορα στον σχηματισμό «κυβέρνησης». Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Χασάν Τατσόϊ, το απέφυγε λέγοντας «ο Χασάν είναι φίλος μου, είναι αδερφός μου».

 Έκπληξη χαρακτήρισε πάντως και ο πρόεδρος του ΔΚ, Φιρκί Ατάογλου την ανάθεση τόσο σύντομα και με αυτόν τον τρόπο της εντολής στον Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε ωστόσο έτοιμος να συζητήσει μαζί του «εάν χτυπήσει την πόρτα μας».

Έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ουνάλ Ουστέλ «εάν μας ικανοποιήσει» και να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν με τη «διακυβέρνηση» του Φαίζ Σουτζούογλου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί.

Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης, του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δεν θεωρεί πως το σχήμα που θα προκύψει θα είναι νόμιμο λόγω του ότι θα ηγείται ένας «βουλευτής» και όχι αρχηγός κόμματος. Σημείωσε ότι η ανάθεση έγινε από τον κ. Τατάρ χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση των κομματικών οργάνων του ΚΕΕ και διερωτήθηκε εάν χρειάζεται να εειπωθεί κάτι άλλο.

Όπου η ίντριγκα και τα προσωπικά συμφέροντα είναι μεγάλα, τίποτα δεν φυτρώνει, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι εκτιμώντας ότι θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για τη «χώρα».

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις στον διευθυντή της ηλεκτρονικής εφημερίδας Χαβαντίς, Μπασιαράν Ντουζγκιούν ο Φαίζ Σουτζούογλου χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν θα παραιτηθεί ή όχι εφόσον η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» δοθεί σε «βουλευτή». Δεν αποφάσισα ακόμα, είχε πει, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί ότι προέχει το προσωπικό συμφέρον και όφελος. Σήμερα η Χαβαντίς έχει τίτλο «Το ΚΕΕ έσβησε τον φαίζ», κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του κ. Σουτζούογλου που σημαίνει και επιτόκιο.

Σύμφωνα με την Ντιαλόγκ θα πρόκειται για την 40η «κυβέρνηση» από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την 3η από την διεξαγωγή των τελευταίων «βουλευτικών εκλογών» που διεξήχθησαν πρόωρα στις 23 του περασμένου Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.