Κατεχόμενα: Χαιρετίζουν την κατοχύρωση του χαλλουμιού / hellim

Έλα στο Google News

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για τις επιθεωρήσεις που θα γίνονται στα κατεχόμενα από το διεθνή οργανισμό Bureau Veritas, δήλωσε ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων» του ψευδοκράτους Ναζίμ Τσαβούσογλου, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού /hellim θα συμβάλλει τα μέγιστα στις προσπάθειες για επίτευξη του ανώτατου επιπέδου στα πρότυπα τροφίμων.

Σε δηλώσεις του για την κατοχύρωση του χαλλουμιού / hellim ως ΠΟΠ ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν ένα δικαίωμα και ότι έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες για χρόνια γι` αυτό το σκοπό, καθώς και ότι ως «υπουργείο» θα είναι υπεύθυνοι για την γεωγραφική καταγραφή του χαλλουμιού και την επίτευξη των προτύπων ασφαλείας της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι η γεωγραφική κατοχύρωση του χαλλουμιού και το τι αναμένεται για να υπάρξει εμπόριο δια μέσου του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής δεν τους έχουν δοθεί με σαφήνεια ακόμα.

«Στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο ηγετών το 2015, αν και αναφερόταν ότι τα πρότυπα που σχετίζονται με την κατοχύρωση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης θα ελεγχθούν από το διεθνή ελεγκτικό οργανισμό Bureau Veritas, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το πως θα γίνονται οι επιθεωρήσεις στην πράξη και στο πλαίσιο του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής και σε πιο έδαφος θα διενεργούνται», είπε.

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να αποφευχθούν οι όποιες δυσκολίες στην πράξη και να μην υποφέρει ο τομέας και οι παραγωγοί», πρόσθεσε.

Η εξέλιξη, συνέχισε ο  κ. Τσαβούσογου, «θα συμβάλει τα μέγιστα» στις προσπάθειες της «χώρας» μας – κατά την έκφρασή του – «να πετύχουμε πρότυπα τροφίμων σε ανώτατο επίπεδο» και αναφέρθηκε σε βήματα με σχέδια κινήτρων στα κατεχόμενα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Γνωρίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στην μεταβατική περίοδο όσον αφορά το χαλλούμι», είπε.

Εξέφρασε αποφασιστικότητα «να συνεχίζουμε την απαραίτητη υποστήριξη στους παραγωγούς μας για να προσαρμοστούν σε αυτή τη διαδικασία με τον πιο εύκολο τρόπο» ενώ έκανε λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας συνεργασίας με το συντονιστικό κέντρο ΕΕ της «πρωθυπουργίας».

Είπε επίσης ότι εντός του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής ολόκληρος ο τομέας θα πρέπει να προετοιμαστεί σοβαρά για να γίνει πράξη το εμπόριο του χαλλουμιού και πρόσθεσε ότι το «υπουργείο» έχει αρχίσει εργασίες εναρμόνισης με την ΕΕ σε συντονισμό με το συντονιστικό κέντρο ΕΕ της «πρωθυπουργίας» από το 2006 ότι το σχέδιο δράσης ετοιμάστηκε το 2015 και τέθηκε σε εφαρμογή.

Ο κ. Τσαβούσογλου έδωσε επίσης πληροφορίες για τις προετοιμασίες που γίνονται, λέγοντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας της ΕΕ, έχει διενεργηθεί από το 2015 πρόγραμμα για την εξάλειψη των ζωικών νόσων, που είχε ως στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη των νόσων βρουκέλλωση, φυματίωση και λευκίαση.

Πρόσθεσε ότι μετά από τον έλεγχο προβάτων και κατσικιών για βρουκέλλωση έχει εντοπιστεί ότι το 94% των επιχειρήσεων δεν επηρεάζονται. Επίσης το 100% των επιχειρήσεων δεν έχουν φυματίωση, αυθώδη πυρετό, πανώλη των προβάτων /κατσικιών, λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα και τρομώδη νόσο. Είπε ότι έχουν δοθεί πιστοποιητικά σε αυτά τα αγροκτήματα και στόχος είναι να διενεργηθεί νέος έλεγχος τις επόμενες ημέρες.

«Το 2021, θα αρχίσει ένα έργο ασφάλειας τροφίμων ύψους 3,2 εκατ. ευρώ για να καταστεί εφικτό για τους παραγωγούς γάλακτος που λειτουργούν στη χώρα μας να παράγουν στα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ», ανέφερε.

Εξάλλου, το τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο χαιρέτισε την κατοχύρωση του χαλλουμιού / hellim, σημειώνοντας ότι και οι παραγωγοί και οι πολιτικοί κύκλοι δεν πρέπει να εφησυχάσουν από τις τελευταίες εξελίξεις και ότι ο βασικός αγώνας αρχίζει τώρα, που περιλαμβάνει μια πιο οργανωμένη, ολοκληρωμένη και συλλογική εργασία για προστασία των δικαιωμάτων των παραγωγών.

Στο μεταξύ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού / hellim στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την γεωργία και την τοπική παραγωγή. Σημείωσε επίσης ότι το στάδιο αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι το hellim δεν θα παράγεται πουθενά αλλού εκτός από την Κύπρο, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.