Κατεχόμενα: Δεν βγήκε «άσπρος καπνός» στις διεργασίες για τον καθορισμό ημερομηνίας «εκλογών»

Χωρίς αποτέλεσμα και με την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης τέλειωσε στα κατεχόμενα η έκτακτη συνεδρία του «συμβουλευτικού σώματος», η οποία δεν κατέληξε σε καθορισμό ημερομηνίας για τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΛ στις 13 Οκτωβρίου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ αντιπολίτευση κατήγγειλε την «κυβερνητική» πλευρά ότι δεν έφερε καν πρόταση για ημερομηνία ενώ ο «πρόεδρος» της «βουλής», Οντέρ Σενάρογλου, που ανήκει στο ΚΕΕ, είπε ότι συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρία σήμερα το πρωί, όχι για να συζητήσουν το θέμα των «εκλογών» αλλά εκείνο των «νομοσχεδίων» που εκκρεμούν και πρέπει να ψηφιστούν.

Στην συνέχεια άρχισαν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε ανακοινώσει ο Ερσίν Τατάρ με τα κόμματα ΚΕΕ, ΡΤΚ και ΚΛ.

Εκ μέρους του ΚΕΕ, ο γγ Ογουζχάν Χασίπογλου μίλησε για διαδικασία των 60 ημερών που έχει ήδη αρχίσει και αφορά την διερεύνηση από τον Τ/κ ηγέτη του ενδεχομένου σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» από την υφιστάμενη «βουλή». Το ΚΕΕ, ανέφερε, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν πλέον σε πρόωρες «βουλευτικές». «Ως κόμμα αλλά και ως ψυχολογία είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Μίλησε επίσης για 8 «νομοθεσίες» που εκκρεμούν στην «βουλή» και θα πρέπει να περάσουν αλλά και να καθορίσει το σώμα την ημερομηνία των «βουλευτικών». Είπε ότι την Πέμπτη η «βουλή» θα συνεδριάσει και εκεί μπορούν να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Το ΚΕΕ, πρόσθεσε, θεωρεί ότι οι «εκλογές» μπορεί να γίνουν Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή ακόμα και πιο νωρίς.

Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία για «εκλογές» στις 26 Δεκεμβρίου, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι σε 10 μέρες το ΚΕΕ έχει το εκλογικό του συνέδριο αλλά αν την Πέμπτη υπάρξει απόφαση στη «βουλή» το θέμα μπορεί να συζητηθεί και στα υφιστάμενα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν υπενθύμισε ότι η παραιτηθείσα «κυβέρνηση» από την ώρα που δημιουργήθηκε αντιμετώπιζε πρόβλημα απαρτίας και είπε ότι ήταν μια «κυβέρνηση» που μπορούσε να διαχειριστεί μόνο τις τρέχουσες και καθημερινές υποθέσεις.

Η έλλειψη σοβαρότητας και το να λένε το ένα και να κάνουν άλλο, οδηγεί την αντιπολίτευση να μην μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους, πρόσθεσε ο κ. Ερχιουρμάν. «Δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι μέσα σε αυτούς τους 10 μήνες, τώρα δεν καταφέρνουν να ανακοινώσουν ούτε την ημερομηνία πρόωρων εκλογών», είπε.

Το σωστό, συνέχισε, είναι να καθοριστεί άμεσα μια ημερομηνία διεξαγωγής των «βουλευτικών εκλογών». Αυτό που γίνεται πλέον αντιληπτό, συνέχισε ο κ. Ερχιουρμάν, είναι ότι το μοναδικό “ντέρτι” τους είναι το εκλογικό συνέδριο. Τάχθηκε δε υπέρ σε μια ημερομηνία «το συντομότερο δυνατό» ακόμα και «σε 60 μέρες από σήμερα», λέγοντας πως ο τ/κ «λαός» βλέπει τι έχει χάσει και κρίνει.

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι τάχθηκε υπέρ την διεξαγωγή άμεσα πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», λέγοντας πως στη «βουλή» δεν προέκυψε σήμερα ο καθορισμός ημερομηνίας «γιατί έξω λένε άλλα και μέσα άλλα», αναφερόμενος στην «κυβέρνηση».

Στον κ. Τατάρ ανέφερε επίσης, είπε, πως εάν υπάρχει η δυνατότητα θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «κυβέρνηση» τεχνοκρατών ευρείας αποδοχής που θα διοικεί μέχρι τις «βουλευτικές». Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να το διαπιστώσει ο Ερσίν Τατάρ εντός ολίγων ημερών. Εάν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον καθορισμό ημερομηνίας για τις πρόωρες «εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οζερσάι είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την 26η Δεκεμβρίου ή οποιαδήποτε ημερομηνία εντός Δεκεμβρίου για τις «βουλευτικές».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.