Κατεχόμενα: Έκθεση για παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «προεδρικές» – «Θα διασφαλιστεί να μην κερδίσει ο Ακιντζί»

Τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της Άγκυρας στις «προεδρικές εκλογές» του περασμένου Οκτωβρίου καταγράφει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα και δημοσιεύσει σήμερα η Αβρούπα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, την έκθεση ετοίμασαν η ερευνήτρια Μινέ Γιουτζέλ, ο ακαδημαϊκός Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, ο επιχειρηματίας/ακτιβιστής Ορχάν Ερόνεν, η δικηγόρος Μινέ Ατλί και η διεθνής σύμβουλος Ντεριά Μπεγιατλί. Εισηγητής της έκθεσης είναι ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ.

Στο πλαίσιο της ετοιμασίας της έκθεσης λήφθηκαν συνεντεύξεις από εφτά άτομα: τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον διευθυντή του γραφείου του, Τζενκ Γκιούρτζαγ, τον ανεξάρτητο υποψήφιο στις «εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς, τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν και τους δημοσιογράφους Αλί Κισμίρ, Πινάρ Μπαρούτ και Ρασίχ Ρεσάτ.

Η εφημερίδα γράφει ότι από τους υποψήφιους στις «εκλογές», οι συντάκτες της έκθεσης δεν μίλησαν με το «όργανο του πραξικοπήματος» Ερσίν Τατάρ, τον «φασίστα ραβδί του κατακτητή», Ερχάν Αρικλί και τον «ντόπιο συνεργάτη του», Κουτρέτ Όζερσαϊ. Αναφέρει ότι μίλησαν με τον Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος διηγήθηκε όσα βίωσε αλλά μετά, αρνήθηκε την δημοσιοποίησή τους.

Η έκθεση αφορά το πώς έγιναν οι παρεμβάσεις στις «εκλογές» εκ μέρους των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) και της «πρεσβείας» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης, ο Τζενκ Γκιούρτζαγ διηγήθηκε για την συνάντηση που είχε τον Σεπτέμβριο του 2020 με άτομα που του συστήθηκαν ως μέλη της ΜΙΤ. Είπε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, του τηλεφώνησε ένα άτομο ονόματι Αχμέτ εκ μέρους της ΜΙΤ και τον προσκάλεσε να συναντηθεί με προϊσταμενούς του. Κατόπιν επιθυμίας του ιδίου να συναντηθούν σε δημόσιο χώρο, διευθέτησαν ραντεβού σε εστιατόριο στην Κερύνεια, είπε ο Γκιουρτζιάγ. Σύμφωνα με τον Γκιουρτζιάγ, όταν πήγε στο εν λόγω εστιατόριο μια γυναίκα, η οποία του ανέφερε ότι ήταν μέλος της ΜΙΤ, τον μετέφερε σε άλλο εστιατόριο στο ξενοδοχείο Μέριτ Παρκ, όπου δεν υπήρχαν άλλοι θαμώνες εκτός από τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΜΙΤ στο εξωτερικό, ονόματι Κεμάλ, που είχε έρθει από την Άγκυρα, τον επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της ΜΙΤ, ονόματι Αλί και κάποιον που συστήθηκε ως Ουζμάν Χακάν.

Όταν ο κ. Γκιούρτζαγ τους ρώτησε «γιατί είστε εδώ», του απάντησαν ότι ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών και ότι χρειάζονται άτομα που αγαπούν την Τουρκία, δεν θα την προδόσουν και θα συνεργάζονται μαζί της. Του είπαν επίσης ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει μια «φαρμακερή γλώσσα» και του ζήτησαν να αποσυρθεί από τις «εκλογές».

Ανέφεραν και τα εξής τα μέλη της ΜΙΤ σύμφωνα με τον Γκιούρτζαγ: «Δεν θέλουμε τον Ακιντζί εκεί. Δεν θα μπορέσει να κερδίσει. Θα διασφαλιστεί να μην κερδίσει. Έστω και αν κερδίσει, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Είμαστε ενήμεροι μέχρι και για το πώς αναπνέουν όσοι βρίσκονται κοντά του. Σε παρακαλώ να το διαβιβάσεις ειδικά στον Μουσταφά Ακιντζί. Η απόσυρσή της υποψηφιότητάς του θα είναι το καλύτερο για τον ίδιο, την οικογένειά του και όσους εργάζονται κοντά του. Πες του να το γράψει απόψε στο Facebook. Εμείς ερχόμαστε από τα πιο ψηλά δώματα. Κανείς και τίποτα δεν είναι σημαντικότερος από τη διαιώνιση της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, όταν έμαθε από τον Γκιουρτζάγ τι συνέβη, ο κ. Ακιντζί τηλεφώνησε στον «πρέσβη» της Τουρκίας και τον κάλεσε στο γραφείο του, όμως ο «πρέσβης» αρνήθηκε την πρόσκληση λέγοντας «είναι οδηγία της Άγκυρας, δεν μπορώ να έρθω». Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι κατόπιν τούτου κάλεσε τον διοικητή των «δυνάμεων ασφαλείας» και τον ενημέρωσε λέγοντάς του ότι αν βρίσκονταν σε μια «φυσιολογική χώρα» θα τον διέταζε να συλλάβει εκείνους που τον απείλησαν. Ο κ. Ακιντζί είπε στους συντάκτες της έκθεσης ότι έμεναν πάντα μυστικές τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όμως μετά το περιστατικό με τον Γκιούρτζαγ, αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να μένουν άλλο μυστικές αυτές οι απειλές.

Η συνάντηση των συντακτών της έκθεσης με τον Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. Ο Ακιντζί ανέφερε ότι αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα άρχισε να πλήττεται η υπόληψή του και δρομολογήθηκε η διαδικασία των παρεμβάσεων στις «προεδρικές εκλογές». Είπε επίσης ότι στη συνάντηση που είχαν «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας με τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα σε στρατιωτική λέσχη στην Κερύνεια, παρών ήταν και ο διοικητής του σώματος στρατού και ο υπεύθυνος της ΜΙΤ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε γίνει αναφορά σε αυτούς στα δημοσιεύματα του Τύπου τότε.

Στην συνάντηση τους ελέχθη ότι η Τουρκία δεν ήθελε τον Ακιντζί και ότι επιθυμία της ήταν να εκλεγεί οπωσδήποτε ο Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι η ΜΙΤ απειλούσε ανοικτά και έλεγε ότι ακόμα και αν κέρδιζε ο ίδιος δεν θα έμενε εκεί και διαμήνυε ότι θα μπορούσε να πάθαινε κάποιο ατύχημα. Επεσήμανε ακόμα ότι έδρασαν επί του εδάφους βουλευτές του ΑΚΡ και του ΜΗΡ υπέρ του Τατάρ.

Αντιδράσεις

Την έναρξη έρευνας για τις δραστηριότητες της ΜΙΤ στα κατεχόμενα ζητεί στην Τουρκία ο γγ του κόμματος Νέα Κύπρος, Μουράτ Κανατλί με βάση την έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Εάν ζούσαμε αλλού, πρόσθεσε, το λιγότερο θα υπήρχε αναταραχή για τις δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ εδώ συνεχίζουν να μην αγνοούν ότι το παγόβουνο υπάρχει.

Ο κ. Κανατλί αναφέρει επίσης ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν λειτουργεί ως το μέσον για επιρροή στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ανάλογα με τις πολιτικές της Τουρκίας.

Ο Μουράτ Κανατλί καλεί τους συντρόφους και συνοδοιπόρους του κόμματος του στην Τουρκία, με βάση την έρευνα αυτή να ζητήσουν την έναρξη έρευνας στην Τουρκία για την ΜΙΤ. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση της Τουρκίας σε «εκλογές», σημειώνει ο κ. Κανατλί λέγοντας πως οι Τ/κ θα πρέπει να διερωτηθούν αυτή τη φορά εάν θα συνεχίσουν να ζουν σε μια περιοχή όπου κάποιοι λένε ότι όλα πάνε καλά ακούγοντας τον χαβά της Άγκυρας και κάνουν ότι ο Τιτανικός βυθίζεται χωρίς να υπάρχει παγόβουνο.

Εξηγήσεις Ερχιουρμάν για την έκθεση για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «προεδρικές»

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επιβεβαίωσε ότι δεν υπέγραψε την μαρτυρία που έδωσε στους συντάκτες της έκθεσης για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «προεδρικές εκλογές», λέγοντας ότι όταν του ζητήθηκε να μιλήσει με τους συντάκτες της έκθεσης δεν του λέχθηκε εξαρχής ότι έπρεπε να το υπογράψει κιόλας.

Όταν μετά, συνέχισε, διόρθωσε το κείμενο που του δόθηκε αναφορικά με την συνομιλία τους, τούς είπε ότι μπορούσαν να το δημοσιεύσουν.

Δεν βρίσκει σωστό, ανέφερε στην γραπτή του δήλωση ο κ. Ερχιουρμάν να υπογράψει μια δήλωση που έκανε κι αυτό δεν του ζητήθηκε ποτέ μέχρι τώρα όσες φορές μίλησε ή έκανε ρεπορτάζ. «Επειδή αυτό δεν είναι ‘κατάθεση’ αλλά ρεπορτάζ ή δήλωση. Παρ όλα αυτά σέβομαι αυτούς που θεώρησαν ότι είναι απαραίτητο να υπογράψουν κάτω από τις δηλώσεις τους, όπως ζήτησαν οι φίλοι. Ωστόσο, παρόλο που δεν θεωρώ σωστό να υπογράψω, έχω δηλώσει σαφώς ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη δημοσίευση του κειμένου που μου παραδόθηκε».

Ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε επίσης ότι εξαιρουμένων αυτών που ετοίμασαν την έκθεση, αυτή, μετατράπηκε – όπως έχει γίνει πολλές φορές – σε προσπάθεια αμαύρωσης της προσωπικής του φήμης και εκείνης του ΡΤΚ.

Τα όσα είπε στους συντάκτες της έκθεσης για τις παρεμβάσεις στις «εκλογές», πρόσθεσε, τα είχε πει και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπής μετά τις «προεδρικές». Υπήρξαν, συνέχισε, και πράγματα που άκουσε αλλά ο ίδιος ως δικηγόρος δεν θεωρεί ότι το να τα πεις μπορεί να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο.

Είναι ανοικτός σε κριτική, δήλωσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν αλλά αναμένει τουλάχιστον από άτομα που τον γνωρίζουν, πριν τους ασκήσουν κριτική και εφόσον γνωρίζουν ότι μπορούν να τον βρουν, να του τηλεφωνήσουν και να τον ρωτήσουν τι έγινε.  «Θα περιμένω πάντα να κάνουν μια προσπάθεια να μάθουν από μένα τι έκανε και τι όχι. Επειδή δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα για την ειλικρίνεια του τουρκοκυπριακού λαού, και δεν θα το κάνω», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy