Κατεχόμενα: Έπεσε ξύλο με αφορμή φανέλα «βουλευτή» που έγραφε «Όχι» στο πρωτόκολλο Τουρκίας-«τδβκ»

Έπεσε και ξύλο με αφορμή φανέλα «βουλευτή» που έγραφε «Όχι»

 

 

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθες η συζήτηση στη «βουλή» των κατεχομένων για το πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Από τη συζήτηση απουσίαζε το Κόμμα του Λαού, το οποίο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αποχωρήσει από τη «βουλή» κατά τη διάρκεια της συζήτησης.


Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, επιτέθηκε στην «κυβέρνηση» και στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της «τδβκ». Διερωτήθηκε επίσης ποια σχέση έχουν με την οικονομία οι διάφοροι περιορισμοί που προνοούνται σε σχέση με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και πορειών.

Κατά τη συζήτηση προκλήθηκε ένταση και διαπληκτισμός μεταξύ του Τ. Ερχιουρμάν και του «υπουργού συγκοινωνιών» Ερχάν Αρικλί.

Σημειώνεται ότι κατά τη δευτερολογία του Τουφάν Ερχιουρμάν έκανε διακοπές το μικρόφωνο και δεν ακουγόταν.


Επίσης, «βουλευτές» του ΡΤΚ και του «κυβερνώντος» κόμματος πιάστηκαν στα χέρια όταν «βουλευτής» του ΡΤΚ επιχείρησε να ανεβεί στο βήμα με φανέλα που έγραφε «Όχι» στο πρωτόκολλο.

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι, έγραψε ότι στο πρωτόκολλο περιλαμβάνεται η φράση ότι θα γίνουν βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις συνεδριάσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να εκπλήσσει καθόλου εάν σύντομα μπουν περιορισμοί και στις ομιλίες στη «βουλή».

Συντεχνίες: Προδοσία το πρωτόκολλο


Η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει, να προσπαθεί να αλλάξει τους Τ/κ και να τους εκπαιδεύσει. Ο πρόεδρος της El-Sen, συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», Κουμπιλάι Όζκιρατς, είπε ότι δεν αναγνωρίζουν και δεν αποδέχονται αυτό το πρωτόκολλο της προσάρτησης και της προδοσίας. Ο πρόεδρος της συντεχνίας «δημοτικών υπαλλήλων» (BES), Μουσταφά Γιαλτσίνκαγια, δήλωσε ότι όσοι υπέγραψαν αυτό το πακέτο προδίδουν εμφανώς τον ίδιο τον λαό τους. Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και από οικονομολόγους, οι οποίοι επεσήμαναν ότι σε λίγο οι Τ/κ δεν θα μπορούν να αγοράσουν τίποτε.

 

Κομισιόν: Απαράδεκτη η δίωξη για άσκηση κριτικής
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν Ντε Κερσμάκερ, σχολιάζοντας πρόνοιες του οικονομικού πρωτοκόλλου μεταξύ Τουρκίας και «κυβέρνησης» των κατεχομένων. Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως η ΕΕ «υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, τόσο φυσικά εντός της επικράτειάς της όσο και στο εξωτερικό».
Πρόσθεσε ότι «η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν απαραίτητα θεμέλια για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.