Μόνο δύο ελαφρά τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα από τις εκρήξεις στο διοικητήριο του λόχου πυρομαχικών στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας, κοντά στην Κλεπίνη, ανακοίνωσε ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή των εκρήξεων στα κατεχόμενα

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Πιλλί μιλούσε στον «μπαϊράκ» κι ανέφερε ότι οι δύο τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο ασθενοφόρου που κλήθηκε και δεν χρειάστηκε νοσηλεία τους. Δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός, σημείωσε.

Το ξενοδοχείο Ακαπούλκο που γειτνιάζει με τη στρατιωτική βάση δέχτηκε βαρύτατο πλήγμα από τα ωστικά κύματα και τα θραύσματα που το έλουσαν.

Στο μεταξύ, την περιοχή της έκρηξης επισκέφθηκε την νύχτα και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, εκφράζοντας – σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ – λύπη για το γεγονός κι ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει με αντιπροσωπεία του κόμματός του κατά την διάρκεια της ημέρας.

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποποίησε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμα αν διευκρινιστεί ο λόγος της σειράς εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών στην Κερύνεια.
Όπως ανέφερε οι στρατιωτικές αρχές, η αστυνομική διεύθυνση, η πολιτική άμυνα, το Τμήμα Δασών, η «ειρνευτική» δύναμη, ο τ/κ στρατός, και η πυροσβεστική παρενέβησαν άμεσα και γύρω στις 2:00 π.μ. τέθηκαν υπό έλεγχο και διασφαλίστηκε η ασφάλεια της περιοχής.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι 12 άτομα μεταφέρθηκαν στα επείγοντα περιστατικά. Εννιά από αυτούς αποχώρησαν αφότου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ άλλοι τρεις που τραυματίστηκαν βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο και θα τους δοθεί εξιτήρια αργότερα σήμερα.
Ο «πρωθυπουργός» δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένη να χειριστεί το περιστατικό με σοβαρότητα επειδή η ασφάλεια της ζωής είναι υψίστης σημασία. Πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε γραφείο κρίσεων υπό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι υπήρξαν μεν κάποιες ζημιές σε ξενοδοχείο της περιοχής, αλλά επέστρεψαν τα πάντα στην ομαλότητα.
Απαντώντας άλλη ερώτησηα ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα εξεταστεί το θέμα της εγγύτητας στρατιωτικών περιοχών σε οικιστικές περιοχές.
Όσον αφορά στο ενδεχομένο η έκρηξη να προκλήθηκε από δολιοφθορά, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι το ερώτημα αυτό θα μπορεί να απαντηθεί μετά τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις της ομάδας από την Άγκυρα

Τα αίτια της έκρηξης στην Κερύνεια δεν ξεκαθάρισαν ακόμη, δηλώνει το τουρκικό ΥΠΑΜ

Έκρηξη τα αίτια της οποίας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει προκλήθηκε στην Κερύνεια σε αποθήκη πυρομαχικών του τουρκικού στρατού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “στην Κερύνεια πραγματοποιήθηκε έκρηξη γύρω στις 1.30 σε αποθήκη πυρομαχικών του Διοικητηρίου του Λόχου Πυρομαχικών, τα αίτια της οποίας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει”. Προστίθεται ότι “η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχει διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια της περιοχής”.

“Δεν υπήρξε ποιαδήποτε απώλεια ζωής, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και αντιπροσωπεία που συστάθηκε για την έρευνα ξεκίνησε αμέσως εργασίες για την διευκρίνηση των αιτίων της έκρηξης”, καταλήγει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, οι εκρήξεις στα κατεχόμενα είναι πρώτο θέμα στην Τουρκία. Τα τουρκικά κανάλια συνδέθηκαν απευθείας μεταδίδοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν σε στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα, δεν υπάρχουν θύματα

Η “αστυνομία” σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη συμβολή Ακαπούλκο μετά από φωτιά που ξεκίνησε γύρω στις 1.30πμ. Ανέφερε ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας και τροχαίες διευθετήσεις έχουν ληφθεί και έκλεισαν δρόμοι.
Επίσης κάλεσε το κοινό να μην μεταβαίνει στην περιοχή και αν δουν ο,τιδήποτε που μοιάζει με εκρηκτική ύλη να μην το αγγίξουν και να ενημερώσουν τις «αρχές».

Στην περιοχή μετέβησαν ο “πρόεδρος” Μουσταφά Ακιντζί ο “πρωθυπουργός” Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

Μίλησαν με τους τουρίστες και τους κάλεσαν να μην πανικοβάλλονται “γιατί όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί”.

Όπως δήλωσε ο κ. Ακιντζί στον παράνομο «Μπαϊράκ», οι εκρήξεις άρχισαν γύρω στις 2 το πρωί απέναντι από το ξενοδοχείο «Ακαπούλκο».

Είπε ότι οι πυροσβεστικές «υπηρεσίες» όπως και ομάδες της πολιτικής άμυνας βρίσκονται στην περιοχή και όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα λαμβάνονται. Δεν υπάρχουν θύματα. Ωστόσο υπάρχουν μικροτραυματισμοί, αφού ένας τουρίστας τραυματίστηκε από θραύσματα και υλικές ζημιές.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αναμένεται σήμερα να διαφανούν οι λόγοι πρόκλησης της πυρκαγιάς αλλά και της φωτιάς.