Κατεχόμενα: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το πρωτόκολλο Τουρκίας-«τδβκ»

Υπάρχουν ρήτρες που τρομάζουν ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο

 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι διαμαρτυρίες για το οικονομικό πρωτόκολλο που υπέγραψε η Άγκυρα με τα κατεχόμενα. Στο πρωτόκολλο αντιδρούν πολιτικά κόμματα, κυρίως της αριστερής αντιπολίτευσης, συντεχνίες και επαγγελματικοί σύνδεσμοι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέτος υπέγραψε ένα διαφορετικό πρωτόκολλο που δεν αφορά μόνο θέματα οικονομίας, αλλά επεκτείνεται και στο θέμα των ελευθεριών των Τ/κυπρίων.

Χθες ο πρόεδρος του τ/κ συνδέσμου εργολάβων οικοδομών (KTİMB), Τζιαφέρ Γκιούρτζαφερ, δήλωσε ότι στο πρωτόκολλο υπάρχουν ρήτρες που τρομάζουν όχι μόνο τους εργολάβους, αλλά ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα σημεία του πρωτοκόλλου για την προστασία του «εθνικού και εγχώριου κεφαλαίου. Ο κ. Γκιούρτζαφερ υπενθύμισε ότι είχε γίνει μια ομάδα εργασίας για το πρωτόκολλο, στην οποία ως επαγγελματίες είχαν προωθήσει τα αιτήματά τους. Αυτό που ανακοινώθηκε από τους Ουνάλ Ουστέλ και Φουάτ Οκτάι στην Τουρκία, πρόσθεσε, είναι μεν καλό, αλλά ο κόσμος έχει πολλές ανησυχίες, τις οποίες ενστερνίζονται και οι εργολάβοι οικοδομών.

Εξάλλου, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα επανέλαβε χθες ότι στο πρωτόκολλο περιλαμβάνονται ρήτρες που δεν έχουν σχέση με την οικονομία και τα δημοσιονομικά κι αυτό δεν το βρίσκει σωστό και ότι αυτές τους τις απόψεις θα συνεχίσουν να τις εκφράζουν και στη «βουλή» και στους δρόμους με τον «λαό».


Απαντώντας στις επικρίσεις για το πρωτόκολλο, ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Χασάν Τατσόι, ανέφερε ότι όταν γίνεται αναφορά στην Ε.Ε., θεωρείται φυσιολογικό για τη βοήθεια και τη στήριξη, όταν όμως η αναφορά είναι για την Τουρκία, υπάρχουν απαιτήσεις και επικρίσεις, αποδίδοντας τις επικρίσεις σε κάποιους που κάνουν προπαγάνδα. Ανέφερε επίσης ότι τα πρωτόκολλα που υπογράφονται με την Τουρκία είναι στο πλαίσιο που οι Τ/κ έχουν ζητήσει. «Λέχθηκε ότι θα γίνει το συντάξιμο όριο 65 χρόνια και ότι θα φορολογηθούν οι συντάξεις. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όμως εγώ θα το πω καθαρά, θα έπρεπε», τόνισε ο «υπουργός».

 

 

ΡΤΚ: Αγώνας για την ύπαρξη των Τ/κ
Το ΡΤΚ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κανείς δεν πρόκειται να τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν το δικαίωμά τους να ασκούν κριτική στο οικονομικό πρωτόκολλο, το οποίο συνδέεται στενά με το μέλλον της «χώρας» και του «λαού» και στην ουσία συνιστά παρέμβαση στον τρόπο ζωής και τη συνταγματική τάξη, τη θεσμική δομή, τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των Τουρκοκυπρίων, εξουδετερώνει οργανώσεις και οραματισμό, σφετερίζεται κεκτημένα δικαιώματα και είναι το πιο φυσικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης να το επικρίνει εκ μέρους του λαού και να μοιράζεται τις απόψεις της. Το ΡΤΚ αναφέρει ότι από την ημέρα ίδρυσης του κόμματος, το 1970 μέχρι σήμερα, δίδει αγώνα ύπαρξης των Τ/κ κι αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.