Κατεχόμενα: Κρίση για την κοινή δήλωση της «βουλής»

Συζήτηση για την κοινή δήλωση όσον αφορά τις δηλώσεις Ακιντζι ξεκίνησε στη «βουλή».

Την κοινή δήλωση δεν υπέγραψαν το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας που αντέδραση στη ανάγνωση μιας δήλωσης που δεν ήταν κοινή και αποχώρησαν.
Τη δήλωση υπέγραψαν το Δημοκρατικό Κόμμα, το εθνικιστικό κόμμα Αναγέννησης, το κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα του Λαού.

Μιλώντας στη βουλή ο «βουλευτής’» του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι το Κόμμα εθνικής ενότητας επιχειρεί να δημιουργήσει λανθασμένη εντύπωση για τα όσα ανέφερε ο «πρόεδρος» Ακιντζί, και εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτή την ενέργεια.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Ρεπουπλικανικού τουρκικού κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι ενώ συζητήτειται το θέμα κοινής δήλωσης από τις 9 το πρωί, η διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων διαβιβάστηκε στην ολομέλεια της «βουλής» ως κοινή δήλωση.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι υπήρξε συναίνεση όσον αφρά στο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης, ενώ ο «πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο έπρεπε να είχε συνταχθεί από χθες. Υποστήριξε ότι το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας δεν υπέγραψε εξαιτίας των όσων καταγράφονται κατά του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και ότι η πόλωση δημιουργήθηκε από αυτόν.

Ο ‘βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Hüseyin Angolemli επέκρινε τον «πρωθυπουργό» και καταδίκασε την επίθεση που έκανε προς τον «εκλελεγμένο πρόεδρο». «Ο καθένας καταλαβαίνει ότι πρόκειται για λυντσάρισμα. Εδώ διακυβέβευται το μέλλον της τ/κ κοινότητας και της ενότητάς της» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς πόλεμο και αυτό ήταν που θέλησε να πει ο Μουσταφά Ακιντζί.
«Ωστόσο» πρόσθεσε, «πλησιάζουν οι εκλογές».