Κατεχόμενα: Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας συνδικαλιστών για την φτώχεια

Πραγματοποιείται η μεγάλη πορεία τριών συντεχνιών του «δημοσίου» στα κατεχόμενα από την Κερύνεια στην Λευκωσία και στη «βουλή».

Την πορεία διοργανώνουν οι συντεχνίες KAMU-İŞ, KTAMS και KAMU-SEN με τίτλο «Όχι στην φτώχεια» με τους συμμετέχοντες να φοράνε μαύρα μπλουζάκια με το συγκεκριμένο σύνθημα. Περπατάνε στον αυτοκινητόδρομο, φωνάζοντας συνθήματα και σφυρίχτρες.

Στο μεταξύ χθες οι συντεχνίες των τ/κ δασκάλων και καθηγητών πραγματοποίησαν συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την «βουλή» λόγω της μείωσης της αξίας της ΤΛ και κατά συνέπεια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης. Κρατούσαν πανό που έγραφε «Εσείς με το ντέρτι των εκλογών και εμείς με το ντέρτι του να τα βγάλουμε πέρα», «1 στερλίνα 18 ΤΛ», «Τον Ιανουάριο η στερλίνα 10.11, τον Δεκέμβριο 18.09. Τί έχετε κάνει για τους πολίτες;».


Οι δύο συντεχνίες κατέθεσαν πακέτο προτάσεων με 27 σημεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στην κοινή τους δήλωση αναφέρεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα η βενζίνη αυξήθηκε κατά 71%, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα το γάλα αυξήθηκε κατά 45%, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα το υγραέριο αυξήθηκε κατά 56% και το ψωμί κατά 78%, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα η αξία της ΤΛ έναντι του δολαρίου μειώθηκε κατά 66%.

Ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης στο πακέτο τους οι εκπαιδευτικοί προτείνουν το πέρασμα στο ευρώ, ως δεύτερο μέτρο προτείνουν την μείωση του αριθμού των «βουλευτών», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του νησιού, από 50 σε 30 και εξοικονόμηση μισθών είκοσι «βουλευτών», κατά τον ίδιο τρόπο μείωση των 28 «δήμων» και εξοικονόμηση χρημάτων από αυτό. Προτείνουν επίσης να υπάρξουν αποκοπές στους υψηλόμισθους του «δημοσίου» ξεκινώντας από την «κορυφή» και με αυτά τα χρήματα να στηρίξουν χαμηλόμισθους και άτομα που αμείβονται με των κατώτατο μισθό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.