Κατεχόμενα: Στην κάλπη 203.792 ψηφοφόροι τη μεθεπόμενη Κυριακή

Στις έξι «επαρχίες» στα κατεχόμενα θα στηθούν 763 κάλπες και θα χρειαστεί να εργαστούν 2.289 άτομα

 

Οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα ο κατάλογος με τους ψηφοφόρους που έχουν δικαίωμα ψήφου στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» σε δύο εβδομάδες, την 23η Ιανουαρίου. Πρόκειται για 203.792 άτομα. Οι κάλπες θα λειτουργήσουν τη μεθεπόμενη Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», από τις 6.00 μ.μ. που θα κλείσουν οι κάλπες και μέχρι τις 7.00 μ.μ., για μία ώρα, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν τρεις επιλογές ψήφου, σφραγίδα, σφραγίδα και επιλογή, μεικτή ψήφος (σ.σ.: οριζόντια ψηφοφορία).

Πρώτα θα καταμετρηθούν οι ψήφοι των κομμάτων και μετά των υποψηφίων. Είναι η δεύτερη φορά που οι «βουλευτικές» διεξάγονται με τροποποίηση του «περί εκλογών νόμου» και με μια μακρά λίστα, από την οποία ο ψηφοφόρος επιλέγει τον υποψήφιο που επιθυμεί όχι μόνο από τη δική του «επαρχία». Αυτός ήταν και ο λόγος που τις προηγούμενες «βουλευτικές», τον Ιανουάριο του 2018, η καταμέτρηση είχε καθυστερήσει να ολοκληρωθεί και οι άκυρες ψήφοι έφτασαν το 11,1%.

Η «πρόεδρος» του «συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, ξεκαθάρισε ότι όσοι νοσούν με κορονοϊό δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. Τα υγειονομικά μέτρα με τα οποία η ψηφοφορία θα διεξαχθεί δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, πρόσθεσε, θα αναμένουν και τις αποφάσεις της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» του «υπουργείου υγείας».

Συνολικά στις 6 «επαρχίες» στα κατεχόμενα θα στηθούν 763 κάλπες και θα χρειαστεί να εργαστούν 2.289 άτομα. Δυσκολεύτηκαν, ανέφερε η κα Σιεφίκ, να βρουν και τα άτομα που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα.

Οι κάλπες κατανέμονται ως εξής: Λευκωσία 231, Αμμόχωστος 196, Κερύνεια 164, Μόρφου 55, Τρίκωμο 87 και Λεύκα 30.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.