Κατεχόμενα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το πρωτόκολλο με Τουρκία – Προειδοποιήσεις για μέτρα

Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για το πρωτόκολλο με την Τουρκία, ενώ ο «υπουργός δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν υπεραμύνθηκε της υπογραφής του και του περιεχομένου του.

Η «μητέρα πατρίδα Τουρκία», δεν έχει άλλο στόχο από το να θέλει να ζούμε με ασφάλεια και ευημερία, αναφέρει ο Ατούν προσθέτοντας ότι όποιος προσπαθεί να «διαστρεβλώσει τον στόχο να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το πρωτόκολλο και να πετύχουν και να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Τουρκίας, κάνουν κακό σε αυτόν τον λαό».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ατούν εξέδωσε σήμερα γραπτή δήλωση σχετικά με το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους που σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα.


Εδώ και χρόνια, πρόσθεσε, έχουν υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για να ξεπεράσουν τα χρηματοοικονομικά τους προβλήματα, να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να ολοκληρώσουν τις υποδομές, να καλύψουν τις ανάγκες ασφάλειας και να προστατέψουν τα δικαιώματά τους σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Όλα τα κόμματα που συμμετείχαν σε «κυβερνήσεις» υπέγραψαν τέτοιες συμφωνίες, σημείωσε. «Όλες αυτές οι συμφωνίες ωφέλησαν τον λαό της χώρας μας, συνέβαλαν στην κάλυψη διαφόρων αναγκών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνέχισε, ότι αυτό το πρωτόκολλο θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό στη «χώρα» και θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες του οικονομικού τομέα εν μέσω μιας διεθνούς κρίση. Θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε και να προωθήσουμε σθεναρά όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψουμε τη δημόσια χρηματοδότηση, να κάνουμε επενδύσεις σε υποδομές, να εφαρμόσουμε επιχειρηματικά προγράμματα για νέους και γυναίκες, εν ολίγοις, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, ανέφερε ο κ. Ατούν.

Σημειώνοντας τα θετικά ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι με αυτό το πρωτόκολλο θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, θα δοθούν 2,1 δις ΤΛ σε υποδομές και τον κατασκευαστικό τομέα, η Τουρκία θα στηρίξει – όπως ανέφερε – το ψευδοκράτος με 1,05 δις ΤΛ, θα δώσει 940 εκ ΤΛ για την άμυνα του ψευδοκράτους, θα γίνουν βήματα για την ενεργειακή επάρκεια, ενώ για την «αρχή ηλεκτρισμού» ανέφερε ότι θα ενισχυθεί η προβληματική υποδομή της και θα γίνουν εργασίες για να αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα παραγωγής, μεταφοράς, διανομής.


Σύμφωνα με τον «υπουργό δημοσιονομικών», το πρωτόκολλο – μεταξύ άλλων – θα επιτύχει μια νέα εποχή με τη χρήση της ηλεκτρονικής λίρας στο ψευδοκράτος, που θα μετατραπεί σε πιλοτική περιοχή αυτού του εγχειρήματος. Επίσης, θα ανοίξει το δρόμο για ξένες επενδύσεις, να ξεπεραστούν τα προβλήματα προσλήψεων και να αυξηθούν τα έσοδα  του ψευδοκράτους.

«Οι δραστηριότητες για την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων υγείας που αναλαμβάνει το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα συνεχιστούν. Θα ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της αναλογιστικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της τδβκ και θα είναι δυνατή η μετάβαση στο σύστημα Γενικής Ασφάλισης Υγείας, που όλοι επιθυμούμε».

Οι «πολίτες» του ψευδοκράτους, συνέχισε, θα μπορούν να επωφεληθούν από το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα αυτόματης εγγραφής της Τουρκίας.


Θα υπάρξει συνεργασία, πρόσθεσε, ώστε να πιστοποιούνται για την ασφάλεια τουρισμού οι τουριστικές εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα. Θα επιτευχθεί επίσης, η κατασκευή και ο σχεδιασμένος προγραμματισμός για αποθήκες αρδευτικού νερού για μια βιώσιμη γεωργία αλλά και δίκτυο διανομής του νερού αυτού.

Στον τομέα της επικοινωνίας, πρόσθεσε, θα οργανωθούν επικοινωνιακές δράσεις τοπικά, περιφερειακά και διεθνώς, λαμβάνοντας υπόψη τα «νόμιμα δικαιώματα» του ψευδοκράτους και τη στενή σχέση των «δύο χωρών».

Να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο υπερασπίστηκαν με δηλώσεις τους τόσο ο «υπουργός παιδείας», όσο και η «υπουργός υγείας».


Αντιδράσεις

Μη αποδεκτό θεωρεί η συντεχνία των Τ/κ εργαζομένων (Türk-Sen) το οικονομικό πρωτόκολλο, με τον πρόεδρο της συντεχνίας, Αρσλάν Μπιτσιακλί να ανακοινώνει ότι σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις ρήτρες του γίνει αποδεκτή, θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον απεργία.

Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι το πρωτόκολλο αυτό θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις ζωές της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και του «λαού» γενικότερα. Ιδιαίτερα, προσθέτει, αυτό που επιδιώκεται είναι να περάσει η κοινωνία σε μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο με τις ιδιωτικοποιήσεις «θεσμών» και «οργανισμών» που ανήκουν στο «δημόσιο» και με το καταστούν οι συντεχνίες ανενεργές.


«Αυτοί οι πολιτικοί, που δεν έλαβαν την εξουσία από την κοινωνία να υπογράψουν τέτοια πρωτόκολλα, το έκαναν και στο παρελθόν, αλλά δεν μπόρεσαν να τα εφαρμόσουν και η πολιτική τους ζωή έληξε. Αυτό θα θέλαμε να το υπενθυμίσουμε στους σημερινούς πολιτικούς».

Δεν πρόκειται να αποδεχτούν το πρωτόκολλο ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα και η ηγεσία της συντεχνίας Hür-İ. Τον πρόεδρο της συντεχνίας, Αχμέτ Σερντάρογλου πλαισίωναν στη διάσκεψη Τύπου μέλη των 6 συντεχνιών που υπάγονται στην Hür-İş: Kamu-İş, Bay-Sen, Büro-İş, BASS, DAÜ Per-Sen (του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολή) και Din Gör-Sen (θρησκευτικοί λειτουργοί).

Ο κ. Σερντάρογλου ανέφερε ότι εάν το πρωτόκολλο εφαρμοστεί ως έχει θα «δηλητηριάσει» τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους προσθέτοντας πως εάν οι «κυβερνώντες» επιλέξουν τη διαβούλευση αντί της επιβολής κυρώσεων, αυτό θα εμποδίσει να υπάρξουν συνθήκες χάους. Κάποιες ρήτρες πρέπει να τύχουν σοβαρής συζήτησης, πρόσθεσε.


Ανακοίνωσε επίσης ότι εάν στην έκκλησή τους για διάλογο δεν λάβουν απάντηση, τότε θα προχωρήσουν σε μέτρα.

Εξήγησε ότι τα άρθρα που περιλαμβάνουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το συνταξιοδοτικό σύστημα, τη φορολογική ρύθμιση, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, την αγορά και απόκτηση ακινήτων, που ανοίγουν το δρόμο για τους επενδυτές, την «υπηκοότητα», το καθεστώς των συνδικάτων και τους εγχώριους και εθνικούς πόρους, δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά με τη μορφή που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.