Κατεχόμενα: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια – «Χρήματα γιοκ, βενζίνη γιοκ»

Ένταση στη «βουλή» για 3 «νομοσχέδια» περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης

Αναβλήθηκε για μία βδομάδα η συζήτηση τριών νομοσχεδίων στη «βουλή»που περιορίζουν τις ελευθερίες έκφρασης και λόγου.

Σύμφωνα με τα τ/κυπριακά ΜΜΕ, η αναβολή έγινε μετά από ένταση και αντιπαραθέσεις μεταξύ του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν και μελών της «κυβέρνησης», ενώ ένταση επικράτησε και κατά την ψηφοφορία των παρόντων «βουλευτών» για το κατά πόσο θα παραπεμφθούν σε κατεπείγουσα συζήτηση ή όχι. Τα «νομοσχέδια» κατατέθηκαν χθες στην ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος. «Δεν πιστεύω ότι αυτά (τα «νομοσχέδια») τα διαβάσατε, τα καταλάβατε, ούτε και θέλω να το πιστέψω», ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, απευθυνόμενος κυρίως προς τους «βουλευτές» της «συγκυβέρνησης». «Αυτό έχουμε ανάγκη, να περιοριστούν, να καταστούν άχρηστα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες;» διερωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι αυτά τα «νομοσχέδια» δημιουργήθηκαν για να ευνουχίσουν, να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι από τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, χαρακτηρίζοντάς τα ως ανοησίες και ζητώντας να αφαιρεθεί το αίτημα για κατεπείγουσα συζήτησή τους. Ανέφερε επίσης ότι εάν γίνει προσπάθεια από πλευράς «κυβέρνησης», θα ζητήσουν να αρθεί και η «ασυλία» των «βουλευτών» και θα τεθούν στη διάθεση του «νόμου» για πρόστιμα. Κατηγόρησε επίσης την «κυβέρνηση» ότι δεν θέλει να υπάρχει «αντιπολίτευση».

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης «νομοθεσίας» που είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο από το 1921, όπως είπε. Η αναφορά του προκάλεσε την αντίδραση των «βουλευτών» του ΡΤΚ και αναγκάστηκε να κατέβει από το βήμα.

Στο μεταξύ, οι ηγεσίες και μέλη των συντεχνιών που απαρτίζουν την τ/κ πλατφόρμα «κοινοτικής ύπαρξης» μετέβησαν με αυτοκίνητα έξω από τη «βουλή», διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ακρίβεια, τις αυξήσεις, το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους και τις παρεμβάσεις στη βούληση των Τ/κ. Στα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία υπάρχει το κοινό σύνθημα «Χρήματα γιοκ, βενζίνη γιοκ». Παράλληλα, με 42 ψήφους υπέρ, η αίτηση παραίτησης του προέδρου του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ, από τη θέση του «βουλευτή» έγινε χθες αποδεκτή από την ολομέλεια της «βουλής». Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ υπέβαλε την παραίτησή του στο τέλος Μαΐου μετά την απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματός του για «επιστροφή στον λαό», που σημαίνει αποχώρηση από τη «βουλή». Δύο από τις «βουλεύτριες» του κόμματος δεν ακολούθησαν την απόφαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.