Το τ/κ Αριστερό Κίνημα καλεί τους τ/Κύπριους σε «αντιαποικιοκρατικό» αγώνα ενάντια στην Τουρκία


Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ εξέφρασε έντονη δυσφορία για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα με αφορμή τον σχηματισμό της νέας τρικομματικής «κυβέρνησης».

«Είμαι πολύ περίεργος για το ποιος συντονίζει αυτά τα πράγματα (τις κινητοποιήσεις), ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις υποθέσεις. Πραγματικά δεν θέλω να πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πίσω από ένα τέτοιο κίνημα», δήλωσε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», αντιδρώντας στα αντικατοχικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε ένα κράτος, μια δημοκρατία εδώ. Παλεύουμε εδώ και αιώνες. Κάθε λαός θέλει να έχει το δικαίωμα στην αυτοδιοίκηση και να ιδρύει ένα κράτος. Κανείς δεν πρέπει να μπαίνει στον πειρασμό να ζητήσει από άλλον να σε κυβερνήσει».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε Τουρκία και κατεχόμενα, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «παραχωρήσεις» εξαιτίας αυτής της κρίσης.

«Πιστεύω ότι μετά την πανδημία και αν τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η οικονομία της θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα και θα αναπτυχθεί. Ο τουρισμός, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αύξηση των γεωργικών δραστηριοτήτων με το έργο του νερού και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα από το εξωτερικό θα συμβάλουν στην οικονομία», ανέφερε.

Θα εντατικοποιήσει τον αγώνα, λέει το Αριστερό Κίνημα

Οι δηλώσεις του κ. Τατάρ ήρθαν την ώρα που το τ/κ Αριστερό Κίνημα, σε νέα ανακοίνωση του ανέφερε ότι θα εντατικοποιήσει «τον αγώνα όχι για αποικία αλλά για ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρο».

Το τ/κ κίνημα χαρακτήρισε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάϊ ως «Υπουργό Αποικιών της Τουρκίας, ο οποίος έχει μετατρέψει το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε αποικία».

Αντιδρώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, το τ/κ Αριστερό Κίνημα ανέφερε επίσης, ότι η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειου είναι εγγυήτριες δυνάμεις της συνταγματικής τάξης στην «στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι είναι συνέταιροι» και ότι η Τουρκία «με βάση αυτή την ιδιότητα της, αναπτύσσει τους στρατιωτικούς και πολιτικούς γραφειοκράτες της στο βόρειο τμήμα του νησιού μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.