Κατεχόμενα: Τούρκοι φοιτητές επιστρέφουν Τουρκία, ξένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους

Κάτω από τον τίτλο «Η κατάσταση είναι σοβαρή», η Diyalog (17.03.20) γράφει ότι γύρω στις 40 χιλιάδες Τούρκοι φοιτητές επιστρέφουν πίσω στις οικογένειές τους στην Τουρκία λόγω της αναστολής των μαθημάτων των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα. Αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ) και των εταιρειών Anadolu Jet και Pegasus έρχονται άδεια στα κατεχόμενα και αναχωρούν γεμάτα.

Όμως, οι περίπου 30 χιλιάδες ξένοι φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων κατάγεται από την Νιγηρία, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Ο λεγόμενος διευθυντής ανώτατης εκπαίδευσης Ζιγιά Όζτουρκλέρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ξένοι φοιτητές από την μια αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και από την άλλη επηρεάζονται από την απαγόρευση πτήσεων προς τις χώρες τους. Ο Όζτουρκλερ παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό και ότι λόγω των εξελίξεων θα επηρεαστεί αρνητικά ο τομέας της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σε χθεσινή του συνεδρία το θέμα της αποστολής των ξένων φοιτητών πίσω στις χώρες τους. Κάποιοι «υπουργοί», λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μερικοί φοιτητές από την Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Λιβύη εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, διερωτήθηκαν πώς θα εξασφαλίζουν τα προς το ζην αυτά τα άτομα όταν θα μείνουν άνεργοι μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Το «σώμα» δεν έλαβε καμία απόφαση επί του θέματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Afrika (17.03.20) γράφει ότι πολλοί φοιτητές και άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα άρχισαν να εγκαταλείπουν το νησί μετά τα μέτρα που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» του καθεστώτος κατά του κορωνοϊού. Μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας όπου δημιουργήθηκαν ουρές χθες και κανείς δεν τηρούσε την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, σύμφωνα με την εφημερίδα που δημοσιεύει δηλώσεις εργαζομένων στο λιμάνι, οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα για την απουσία μέτρων ασφαλείας στον χώρο εργασίας τους.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.