Κατεχόμενα: Τροποποίηση του «νόμου περί εκλογών» για το θέμα ποσόστωσης γυναικών στις «δημοτικές εκλογές»

Με έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής» και κατάθεση πρότασης για επανεξέταση της ποσόστωσης του 30% των κομμάτων, θα προσπαθήσουν στα κατεχόμενα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» (YSK) ν’ απορρίψει τις λίστες που δεν πληρούσαν αυτόν τον όρο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι λίστες που δεν έχουν ποσόστωση αφορούν στον «δήμο» Λευκωσίας το ΔΚ, στον «δήμο» Περγάμου το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, στον «δήμο» Μεσαορίας το ΚΑ, στον νέο «δήμο» Λαπήθου – Καραβά – Μύρτου τα κόμματα ΚΕΕ και ΔΚ και στον «δήμο» Μόρφου τις λίστες όλων των κομμάτων: ΚΕΕ, ΔΚ, ΚΑ, ΡΤΚ, ΚΚΔ. Στην Μόρφου, εάν δεν υποβληθούν λίστες με ποσοστώσεις τότε δεν μπορούν να γίνουν «εκλογές».

Μετά την ανακοίνωση χθες το απόγευμα της απόφασης του «ανωτάτου» μια ομάδα «βουλευτών» από το ΚΕΕ και το ΡΤΚ συνεργάστηκαν για την ετοιμασία της «πρότασης νόμου’ που θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στη «βουλή».

Στη γενική αιτιολόγηση της «πρότασης» αναφέρεται ότι δεν υπάρχει κανόνας για το τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν σε πολιτικά κόμματα που δεν τηρούν την ποσόστωση φύλου σύμφωνα με τον «νόμο» και ότι οι λίστες που ακυρώθηκαν από το «YSK» χθες σε Λευκωσία., Αμμόχωστο, Κερύνεια και Μόρφου μπορούν να υποβληθούν ξανά, σύμφωνα με την ποσόστωση.

Μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» έδωσε περιθώριο στα κόμματα να υποβάλλουν ξανά τις λίστες στους «δήμους» όπου υπήρξε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με ορισμένα τ/κ ΜΜΕ, στις περιοχές όπου τα κόμματα δεν μπορούν να βρουν τον απαιτούμενο αριθμό γυναικών υποψηφίων για να πετύχουν την ποσόστωση του 30%, ενδέχεται να μην κατεβάσουν καθόλου υποψήφιους για τα μέλη του «δημοτικού συμβουλίου».

Η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του ΚΚΔ, το οποίο επίσης έχει προβληματικές λίστες υποψηφίων, δήλωσε το πρωί σε διαδικτυακή εκπομπή πως ντρέπεται που τα κόμματα δεν μπορούσαν να προτείνουν υποψηφίους σε πολλές «περιφέρειες» επειδή δεν τηρήθηκε η ποσόστωση των γυναικών. Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με έναν προσωρινό «νόμο», η κ. Ατλί πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια στο σημείο όπου ο «νόμος» δεν μπορεί να δώσει λύση»

Να σημειωθεί ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε την προσωρινή λίστα με τους υποψήφιους «δημάρχους» και «κοινοτάρχες».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.