Κατεδαφίστηκε σπίτι Παλαιστινίου δράστη ένοπλης επίθεσης με θύματα 2 Ισραηλινούς

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το πρωί της Πέμπτης στη Ραμάλα το σπίτι Παλαιστινίου, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2022 είχε πραγματοποιήσει στην Ιερουσαλήμ βομβιστική επίθεση σε στάση αστικών λεωφορείων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί πολίτες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης του τετραώροφου κτηρίου στο κέντρο της Ραμάλας, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και ενόπλων Παλαιστινίων νεαρών, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα γεγονότα, όπως αναφέρουν παλαιστινιακά μέσα.

Αργότερα, μετέβη στο σημείο ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μωχάμαντ Ιστάγιε. Με δηλώσεις του στο επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επέκρινε το Ισραήλ για την κατεδάφιση του κτηρίου, προσθέτοντας ότι «κάθε παλαιστινιακό σπίτι που καταστρέφουν οι δυνάμεις της κατοχής θα ανοικοδομηθεί ξανά και η παλαιστινιακή Κυβέρνηση θα καλύψει κάθε ανάγκη κάθε οικογένειας που μένει άστεγη».

Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να προβούν στην καταστροφή του σπιτιού που ανήκει κατά κυριότητα είτε στον Παλαιστίνιο δράστη ένοπλης ενέργειας με εθνοθρηκευτικό κίνητρο, είτε στην οικογένειά του, σε περίπτωση κατά την οποία έχει χάσει τη ζωή του Ισραηλινός πολίτης. Το μέτρο της κατεδάφισης εφαρμόζεται αφού εγκριθεί από την ισραηλινή δικαιοσύνη. Ωστόσο, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο διοικητικό μέτρο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, ως μέτρο συλλογικής τιμωρίας του τοπικού πληθυσμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy