Κατεδαφίζεται επιτέλους το Beau Rivage

Ένα βήμα πιο κοντά στην απαλλαγή από την ασχήμια που προκαλούν τα τελευταία χρόνια τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, βρίσκεται η τουριστική περιοχή Πύλας – Ορόκλινης αφού σύντομα θα κατεδαφιστεί το παλιό ξενοδοχείο Beau Rivage. 

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, Σίμος Μυτίδης, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μας ότι οι ιδιοκτήτες του ακινήτου υπέβαλαν αίτηση για άδεια κατεδάφισης, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατεδάφιση και το έκτρωμα που ρυπαίνει οπτικά τη βασικότερη τουριστική περιοχή της επαρχίας Λάρνακας θα αποτελέσει παρελθόν. Το εγκαταλελειμμένο κτίριο θα κατεδαφιστεί ούτως ώστε στη θέση του να κτιστεί καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα από την εταιρεία ξένων συμφερόντων που το απέκτησε από τράπεζα.  Πρόκειται για την εταιρεία NCH Capital, η οποία σχεδιάζει επίσης μεγάλη τουριστική ανάπτυξη σε κοντινό τεμάχιο.

Πέρα από την ιδιωτική πτυχή όμως, η κατεδάφιση του Beau Rivage έχει ιδιαίτερη σημασία για το δημόσιο συμφέρον και δη για την τουριστική βιομηχανία αφού τα τελευταία χρόνια, μαζί με άλλες παλιές ξενοδοχειακές μονάδες που εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν να γίνουν αχούρια, αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της βιομηχανίας.

Με τη θετική εξέλιξη με το Beau Rivage, γίνεται για την ακρίβεια το προτελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της αισθητικής της περιοχής αφού άλλα παλιά ξενοδοχεία υπέστησαν πλήρεις ανακαινίσεις.  Απομένει όμως το τελευταίο “αγκάθι” που είναι το ξενοδοχείο Eva.

Όπως ανέφερε στη “Χ” παράγοντας της τουριστικής βιομηχανίας, τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι ευοίωνα στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού ο ιδιοκτήτης δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον ούτε να κατεδαφίσει ούτε να ανακαινίσει το κτίριο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κατεδάφιση, επειδή το ακίνητο δεν έχει κηρυχθεί ετοιμόρροπο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επ’ αόριστο διατήρησης της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και εικόνας.

Η ανησυχία επιτείνεται μάλιστα από το γεγονός ότι η άδεια κατεδάφισης που εξασφαλίστηκε για το Eva, λήγει στις 19 Νοεμβρίου 2021 χωρίς να διαφαίνεται όμως καμία πρόθεση από πλευράς ιδιοκτήτη να ενεργοποιήσει την άδεια και να κατεδαφίσει το ξηλωμένο κτίριο.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας στην πρώτη της συνάντηση με τους νέους βουλευτές της επαρχίας την περασμένη Τετάρτη 16 Ιουνίου και ζητήθηκε η βοήθεια των βουλευτών.

Η ΕΤΑΠ τόνισε ότι το συγκεκριμένο εγκαταλελειμμένο κτίριο βρίσκεται στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης, δίπλα από καταλύματα πολυτελείας μεταξύ των οποίων και νεοανεγερθείσες μονάδες διεθνών αλυσίδων και η αλγεινή αυτή εικόνα προκαλεί εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους Οργανωτές Ταξιδίων, δυνητικούς επενδυτές και στους ξένους επισκέπτες. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης εξέφρασε έντονη δυσφορία επισημαίνοντας ότι ενώ καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από οργανωμένα σύνολα και Τοπικές Αρχές μαζί με τον ιδιωτικό τομέα για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η εικόνα και η ασφάλεια της περιοχής παραμένουν στην ουσία έρμαιο της απραξίας των ιδιοκτητών αυτών των ακινήτων που αδιαφορούν παντελώς για τη ζημιά που προκαλούν. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τα μέλη του Κοινοβουλίου όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που να καθιστά υποχρεωτική την αποκατάσταση της πολεοδομικής και αισθητικής τάξης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Θέτοντας ευρύτερα το πρόβλημα της οπτικής ρύπανσης, η ΕΤΑΠ σημείωσε πως με βάση την κείμενη νομοθεσία, έλεγχο και εξουσία για απομάκρυνση και κατεδάφιση διαφημιστικών πινακίδων και άλλων αυθαίρετων κατασκευών έχουν στις πλείστες των περιπτώσεων οι αρμόδιες Τοπικές Αρχές, όμως στην πράξη είναι ανέφικτο να ληφθούν δραστικά και αυστηρά μέτρα για πάταξη του φαινομένου. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις μέσω αναθεώρησης της σχετικής νομοθεσίας.

“Δυστυχώς, η σημερινή τριτοκοσμική εικόνα που εκπέμπουν όλες οι επαρχίες σε επίπεδο δομημένου περιβάλλοντος, με τις διαφημιστικές πινακίδες να είναι παντού διάσπαρτες, πρόχειρα παραπήγματα και εγκαταλελειμμένα αντικείμενα σε τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των δρόμων, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τις συλλογικές προσπάθειες αναβάθμισης του κυπριακού τουρισμού”, τόνισε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy